Güncelleme Tarihi:
Aileler çocukların yaşamlarının her alanında mutlu ve başarılı olmasını arzu eder, bunun için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazırlardır. Çoğu anne-baba bu konuda duyarlı olmasına rağmen çocuklarını tam olarak nasıl destekleyeceklerini bilemezler. ‘İyi bir eğitimin’ hayatta başarılı olmaya temel oluşturacağına inanarak okul başarısına odaklanırlar, aslında çocuğun meslek seçimine ilgisinin başladığı dönem okul öncesidir.
Anne ve babaların çocuklarının iyi bir meslek seçimine katkı sağlayabilmesi için okul öncesi dönemden başlayarak çocuğun yeteneklerini, becerilerini, sosyal ortamda ve oyun gruplarında ilgisinin neler olduğunu doğru, objektif olarak değerlendirmeleri gerekir.
Hayatın en kritik anlarından biri olan meslek seçimi; kişilerin toplumdaki yerini, yaşam standartlarını ve sosyal çevresini belirleyen çok önemli bir karardır. Bu kararı verirken aileler sıklıkla yanlışlıklar yapmaktadır. Kardeş veya komşu çocuklarla kıyaslamaya girmek, kendi yaşamlarında gerçekleştiremedikleri arzularını çocuklarının yaşamlarında gerçekleştirmek, baba mesleğinin sürdürülmesi için baskı yapmak, birilerinin hatırı için meslek seçimine zorlamak ailelerin en çok yaptığı yanlışlardır.
Başarılı olmak adına yapılan bu yanlışlıklar çocuğun kafasını karıştıracağı gibi aileden de uzaklaşmasına neden olacaktır. Ergenlik dönemine denk gelen meslek seçimi, ailelerin kesinlikle gözden kaçırmamaları gereken en önemli dönemdir. Bu dönemde okul öncesinden gelen ilgilerinin yanında, meslekleri tanımaya yönlendirerek rehberlik etmek, zorlayıcı olmak yerine çocuğunun kendisini tanımasına yardımcı olması gerekir. Son kararı aileler değil çocuklar vermelidir, seçilecek meslek kendilerinin değil çocuklarının mesleğidir. Ailesinden destek alarak potansiyelini keşfeden çocuk, dikkatli ve özenli bir şekilde severek, isteyerek kendi mesleğini tercih edecektir.
Amaç toplumca ‘kariyeri’ yüksek olduğu belirtilen meslekten çok; kişinin kendini gerçekleştirebileceği, mutlu ve başarılı olabileceği bir mesleği seçmesine imkan tanımaktır.
NLP-Kişisel Gelişim Uzmanı
Sonay Ergene