Doğru beslenme alışkanlığı çocuklukta kazanılıyor

Güncelleme Tarihi:

Doğru beslenme alışkanlığı çocuklukta kazanılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 09:00

İşte, kilonuzun sağlıklı bir şekilde korunması için yapmanız gerekenler…

Haberin Devamı

Sağlıklı kilonun korunması için dört unsurun küçük yaşlardan itibaren hayatımızın vazgeçilmezi olması gerekiyor. Çocukluğumuzda kazandığımız su ve süt içme, kahvaltı yapma, tam tahılla beslenme alışkanlıkları yetişkin olduğumuzda da sağlıklı bir kiloda olmamızı sağlıyor.

Küçükken çocukların kilolu olması çok önemsenmez hatta çocuğun sağlıklı olduğunun göstergesi sayılırdı. Halbuki çocuklarda artan obezite oranları sağlıklı kilonun doğumdan itibaren korunmasının önemini ortaya koyuyor. Yapılan bir araştırmaya göre 10-13 yaşları arasında aşırı kilolu olan çocukların yetişkinlikte obez olma olasılığı yüzde 80. Vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı çocukluk döneminde belirleniyor ve bu dönemde ne kadar fazla yağ hücresi kazanılırsa yetişkinlikte şişmanlık yatkınlığı da o kadar yüksek oluyor.

Su içmek için susamayı beklemeyin

Susamadan su içmek ve diğer şekerli içecek alternatifleri yerine suyu koymak kilo kontrolü için çok önemli. Şekerli içecekler yerine su tercih edilmesi uzun vadede sağlıklı kilonun korunması ve vücut yağının artmaması için oldukça etkili bir yöntem. Tabii ki su içmek genel sağlığın korunması ve yüksek konsantrasyona bağlı olarak okul başarısının artması için de gerekli.

Süt içme alışkanlığına ara vermemek gerek

Süt içmeye ara verildiği anda vücudumuzda sütü sindiren enzim de faaliyeti yitirmeye başlıyor. Uzun süre ara verildiyse tekrar bu alışkanlığa geri dönmek zorlaşıyor. Süt içmek elbette çocukların sağlıklı diş ve kemik gelişimi için yani hayatta ömür boyu dimdik durabilmeleri için son derece önemli. Çocukların her gün 2-3 bardak yani 500-600 ml. kadar süt içmeleri gerekiyor.

Çocuklara tam tahılı sevdirin

Çocukların gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması için en önemli kaynaklardan biri de karbonhidratlar… Karbonhidrat seçiminde besin değeri yüksek olanların tercih edilmesi hem kilo kontrolü hem de kaliteli enerji alımı açısından kritik. Kaliteli karbonhidrat kaynakları ise sebze, meyve ve tam tahıllar. Ülkemizde özellikle tam tahılların tüketimi oldukça düşük, tabii ki bu çocukların beslenmesine de yansıyor. En iyi tam tahıl kaynakları; tam tahıllı ekmek (tam buğday, tam çavdar gibi), tam tahıllı kahvaltılık gevrek ve bulgur. Pek çok sağlık faydası nedeniyle, kronik hastalıklardan da korunmak için önerilen günde en az 3 porsiyon tam tahıla ulaşmak için bu besinlerden faydalanmak hem lif, vitamin ve mineral alımına katkıda bulunuyor hem de sağlıksız kilo alımının önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Kahvaltı öğününü geçiştirmeyin

Mutlaka kazandırılması gereken dördüncü alışkanlık da şüphesiz kahvaltı alışkanlığı. Hiç bir öğün atlanmamalı hatta ana öğünleri takip eden 2-3 saat içerisinde ara öğünlerle kan şekeri düzeni sağlanmalı. Ama konu uygulamaya geldiğinde atlanan öğünlerden en fazla nasibini alan, atlanmasa bile besin değeri düşük gıdalarla geçiştirilen öğün kahvaltı. Özellikle okul çağındaki çocukların okul başarısı için kahvaltı çok önemli. Yapılan araştırmalara göre; kahvaltı öğrenmeyi kolaylaştırıyor, dikkat, verimlilik ve fiziksel dayanıklılığı artırıyor, sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı oluyor. Kahvaltı eden çocukların günlük enerji, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını daha kolay karşıladıkları, karmaşık problemleri daha kolay çözdükleri, daha neşeli oldukları, daha seyrek hastalandıkları ve okula devam oranlarının yüksek olduğu görülüyor. Eğer çocuğunuzla sabahları kahvaltı savaşı yaşıyorsanız tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri deneyebilirsiniz. Böylece sadece bir avuç kahvaltılık gevrek ile çocuğunuz severek süt içmiş, tam tahıl almış olur. Günlük vitamin, mineral ihtiyacının önemli bir bölümünü alarak güne sağlıklı ve mutlu bir başlangıç yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!