Güncelleme Tarihi:
Hamile bir kadın, gebelik döneminde geleneksel kozmetik ürünleri ile yaklaşık 1-1,5 kg kimyasalı vücuduna alabiliyor. Bu sebeple anne adayları, sertifikalı organik ürünler kullanarak bebeklerini korumaya başlayabilirler.
Kozmetik ürünleri kullanırken mutlaka içeriğinde ne olduğunu bilmeniz ve bu ürünleri bilinçli olarak tüketmeniz, hamileliğiniz sırasında kendinizi korumanız adına önemli bir konu. Doğal ve organik ürünlerin sağlıklı bir vücut için gerekli olduğunun altını çizen organik ürünler konusunda uzman A.Tayfun Otukfalay, sertifikalı organik ürünlerde tehlikeli böcek ilaçları, suni gübre, genetik kodları ile oynanmış tarım ürünlerinin bulunmadığını söyledi. Zira organik ürünlerin “doğal” olarak nitelendirilen ürünlerden çok daha yüksek bir standartta olduğunu vurgulayan Tayfun Okutfalay, “Artık doğal denilen ürünler de katkı maddeleri içerdiklerinden aslında ümit ettiğimiz anlamda doğal değildirler” şeklinde konuştu.
Bırakın Hücreleriniz Nefes Alsın
Hamilelik döneminde cildin her zamankinden fazla hava aldığını ve terlemenin daha fazla yaşandığını belirten Okutfalay, açılan gözeneklerin tıkanmaması açısından da organik ürün kullanımının son derece önemli olduğunu belirtti. Kimyasal ürünlerin vücut yapımıza uygun olmamasından dolayı gözenekleri kapamasının olası bir durum olduğunu kaydeden Tayfun Okutfalay, hamilelikte vücut ve cilt bakımı deyince neye dikkat etmek gerektiğini maddeler halinde sıraladı:
* Öncelikle bakım yapılacak ürünlerin anne ve bebeğe zarar vermemesi için sertifikalı organik kozmetik standartlarına göre üretilmiş olması gerekir.
* Hamilelik döneminde anne adayının vücut, cilt, omurga ve aynı zamanda ruh halini iyileştirecek ürünler kullanılmalıdır.
* Cilt bakımı ve bu bakım ürünlerinin ruh halini iyileştirici aromaterapik etkisi bütünsel olarak önemlidir. Sentetik ürünler cilde sürülmemeli ve sentetik kokular koklanmamalıdır.
* Hamilelik döneminde babanın anneye yapacağı masaj, Bebek-Anne-Baba bağlarını doğum öncesinde kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda annenin kan sirkülasyonu ve zindeliği artar. İyi ruh hali ve zindelik bebek gelişimi için çok önemlidir.
* Çatlak önleyici ürünler, bel bölgesi, göğüsler ve basenler genişlemeye başlar başlamaz kullanılmalıdır. Çatlak önleyici krem ve yağ cilt gerilmeye başladığında ya da öncesinde kullanılmalıdır. Göğüslerin üst kısmında kalan cilt ağırlıktan dolayı daha erken gerilmeye başlar bu yüzden üst göğüs bölgesine daha erken müdahale edilmelidir.
* Gerilme yaşanan bölgelerde çatlak önleyicilerin yanında kaşıntıyı gideren ürünlerde kullanılmalıdır. Kaşıma sonucu anne kendi cildine fiziksel olarak zarar verebilir.
* Annenin ağırlığındaki artış yaklaşık 12 kg olacaktır. Bu sebep ile ayak, ayak bileği ve omurga bakımı önem kazanmaktadır. Kan dolaşımını rahatlatan ve şişmeleri giderecek krem ve yağlar kullanılmalıdır. Masaj ile uygulanması daha etkili olacaktır.
* Aromaterapik banyo yağları ile küvet içinde yapılacak ılık banyo ve/veya ılık süt banyosu omurgayı ve kasları rahatlatır. Annenin bebeğini daha rahat taşıyabilmesi için düzenli olarak yapılmalıdır.
* Hamilelik döneminde kullanılması uygun esansiyel yağlar adalelerdeki acı ve ağrıları alır. Hamileler için özel organik esansiyel yağ içeren vücut yağları veya kremleri kullanmak gerekir.
* Sabah rahatsızlıkları veya ani mide bulantıları sırasında her an yanlarında bulantı giderici dudak kremi bulundurulmalıdırlar.
* Organik deodorant kullanımı çok önemlidir. Anne bu dönemde koltuk altından vücuduna daha çok miktarda kimyasal transfer eder.
* Yüksek miktarda alınan florür beyin hücrelerine zarar verir. Bu sebeple florürsüz organik diş macunu kullanılmalıdır.
* Güneş hem anne hem de anne karnındaki bebek için önemlidir. Günlük 15 dakika gibi kısa süreli yürüyüş halinde güneşlenme yeterlidir. Ancak yine sertifikalı organik SPF15 korumalı bir güneş kremi UVA ve UVB ışınlarından korunmak için kullanılmalıdır.
* Güneşlenme sonrası vücudun su kaybı ağız yolu ile cildin nem ihtiyacı ise yine organik nemlendiriciler ile karşılanmalıdır.
* Güneşlenme sırasında lekelenme annede daha sık görülebilir, bu sebeple güneş gören yerlere güneş kremi uygulanmalıdır.
* Hamileliğin ilk 3 ayında organik olsa da ada çayı ve ada çayından türetilmiş bakım ürünleri kullanılmamalıdır. İlk 3 ay bebeğinizin gelişimindeki en önemli dönemdir. Bazı otoriteler bu dönemde adaçayını önermemektedir.
* Hamilelik döneminde ve emzirme dönemi içerisinde kesinlikle saçlar boyatılmamalıdır.
* Hamilelikte saç bakımı yine organik sertifikaya sahip ürünler ile yapılmalıdır. Saç bakımı sırasında da vücuda kimyasal maddelerin transferi söz konusudur.
* Duş jelleri organik olmalıdır. Duş sırasında vücut temizlenirken kullanılan ürünlerin ciltten içeri transfer edildiği tahmin edilmeyen bir durumdur.
* Tüm bu durumlar annenin emzirme dönemi için de geçerlidir. Annenin vücudunun ürettiği benzersiz süt, kimyasallardan etkilenmemeli. (Anne şu soruyu sürekli kendine sormalı: Sütüm ne kadar organik?)