Güncelleme Tarihi:
Yaza birkaç ay kala diyetlerin başladığı bu günlerde, en çok dikkat edilmesi gereken husus, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek olacaktır. Diyetisyen Ayça Ilıca, doğru bildiğimiz yanlışları sıralıyor.
Karbonhidratların Tamamen Listeden Çıkarılması
Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri, vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeri de düşmeye başlar. Sonrasında vücut kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar ve bu durum kas kaybı anlamına gelir. Bu sırada vücut kasla beraberinde su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.
Sadece Protein Ağırlıklı Diyet Yapılması
Protein vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur ancak sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur. 1 gr kas dokusu ile beraber yaklaşık 2,7 gr su kaybı olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alınır.
Her Tür Hareket ve Sporun Zayıflatması
Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir. Bu da ancak haftada 5 gün düzenli egzersiz ile başlar. Çoğu zaman iki saat sürekli mekik hareketi yerine uygun nabızla 45-60 dk. bir yürüyüş, istenilen sonuçlara ulaşmakta daha faydalı olur.
Sabahları Aç Karnına İçilen Limonlu Sıcak Suyun Yağ Yakıcı Etkisi
Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabahları veya yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir. Ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak limon soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
Tek Öğün Yemek Yiyerek Kolayca Zayıflama Umudu
Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi, vücudu asla uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her 3-4 saatte bir şeyler tüketmektir.