Güncelleme Tarihi:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, "Doğru olan; yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmektir. Dolayısı ile kalorisi çok düşük olsa dahi domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor. Kış salatalarının içine özellikle beyaz veya mor turp, beyaz veya mor lahana, havuç, yeşillikler, ıspanak, pazı, soğan, sarımsak, pancar gibi sebzelerin kullanılmasının sağlıklı olur" dedi.
Her yemekte kolaylıkla hazırlanabilecek olan salataların beslenme alışkanlığı haline dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Kefeli, tek önemli noktanın malzemelerin mevsiminde tüketilmesi olduğunu dile getirdi. Diyet Uzmanı Başak Kefeli, akşam yemeklerine eşlik edecek vitamin deposu salata tarifini şöyle özetledi: "4-5 dal ıspanak, 1 havuç, 1 mor turp, 1 diş sarımsak, 1 dilim tulum peyniri, bol limon, 1 dilim haşlanmış pancar, 1 kaşık kadar zeytinyağı."
Turp ve sarımsağın bağışıklık sisteminin bir numaralı destekçisi olduğunu anlatan Kefeli, peynir ve ıspanağın ise kalsiyum deposu olması sebebiyle hem kas çalışmasına yardımcı olduğunu hem de metabolizmanın hızlanmasını sağladığını söyledi. En kuvvetli C vitamini kaynağı olan limonun kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu belirten Kefeli, “Ancak hazır limon suları sulandırılmış sitrik asit olması sebebiyle C vitamini içermiyor. Taze sıkılmış limon suyu kullanılmalı. Havuç da cilde ve göze iyi gelen A vitamini öncüsü beta-karoten deposudur. Pancar da antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Diğer mor ve kırmızı sebzeler gibi antikanserojen ve antienflamatuar özelliği vardır” diye konuştu.
CHA