Güncelleme Tarihi:
Türk mutfağı, yoğun tat ve çeşitleriyle dikkat çekiyor. Çorbalardan zeytinyağlılara, etli yemeklerden pilavlara, böreklerden tatlılara, şerbetlerden kompostolara kadar binlerce lezzetin bulunduğu bir mozaik gibi adeta.
Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ olarak 5’e ayrılan besin gruplarından her biri Türk mutfağında farklı şekillerde kullanılabiliyor. Örneğin; glisemik indeksi düşük ve doyurucu olduğu için zayıflama diyetlerinde sıkça önerilen kuru bakliyatlar, geleneksel tatlımız olan aşurenin içinde karşımıza çıkabiliyor. Ayran yapıp tuzlu yemeklerin yanında tükettiğimiz yoğurt da yine börekler ve pastalarda yaygın olarak kullanılıyor.
Türk mutfağında bulunan tüm yemekler yağ oranı azaltılarak ve pişirme teknikleri değiştirilerek diyete uygun hale getirilebilirler.
Etli güveçler, etli tencere yemekleri, zeytinyağlılar ve çorbalar diyete en uygun Türk yemekleri arasında sayılabilir. Bu yemeklerin yağ miktarı azaltıldığında kalorileri de daha fazla azalacaktır. Karnıyarık, musakka gibi kızartma yapılan yemeklerde fırın kullanılması, yemeğin lezzetini değiştirmeden kalorisini azaltır ve bu yemekler diyete uygun hale getirilebilir.
Sütlü ve meyveli tatlılar, daha az şeker ve yağsız süt kullanılarak yapılırlarsa diyet yapanlar için uygun bir seçenek haline getirilebilirler.