Güncelleme Tarihi:
Pasta; karbonhidrat, protein ve yağı aynı anda yapısında bulunduran bir besindir. Un, şeker ve meyve-çikolata gibi yardımcı malzemeler pastanın karbonhidrat açısından zengin olmasını sağlar. Yumurta ve süt gibi pastanın ana malzemeleri ise proteinden zengindir.
Kullanılan sıvı ve katı yağlar, krem şanti ve pasta kreması gibi malzemeler ise pastanın yağ içeriğini yükseltir. Bütün bu zengin içeriği ile en masum pastanın bir dilimi 450 kalori civarındadır. Yani günde 1200 kalorilik bir beslenme programı uygulayan birinin yaklaşık bir ana öğünüdür.
Bütün bu nedenler yüzünden diyette pasta yemek bir günah olarak görülür. Oysa uyguladığınız diyete pasta ilave etmenin de yolları vardır” diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, pasta seçerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı; “İnce bir dilim almaya özen gösterin. Üzerinde kestane şekeri gibi ekstra kalori yüküne sebep olan malzemeler varsa ayırın. Meyveli pasta tercih etmeye çalışın. İnce hamurlu pastalara yönelin. Peynirle yapılan pastaların da kalorisinin en az kremalı pastalar kadar olduğunu unutmayın.
1 dilim pasta, beslenme programınızdaki ½ bardak süt, 2 dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşit gelir. Ara sıra kaçamak yapan biriyseniz, günlük beslenme düzeninden bu besinleri bir günlüğüne çıkartarak denge sağlayabilirsiniz.
Pastaya hayır diyemeyenlerden ve bu nedenle sıklıkla diyeti bozanlardansanız, o zaman daha hafif seçenekler tercih etmenin veya mutfağa girmenin zamanı gelmiş demektir.
1 dilim mozaik pasta, 1 dilim meyveli parfe, 1 dilim dondurmalı pasta, 1 dilim light cheesecake, 1 dilim light pasta.
İHA