Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), dünya genelinde 382 milyon yetişkin diyabet hastası olduğunu öngörmektedir. 2035 yılına kadar bu rakamın 592 milyona ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ise 7 milyonu aşkın diyabet hastası olduğu öngörülmektedir.
Diyabet hastalığının sıklıkla obez (şişman), düzensiz beslenen, aktif hayattan sedanter hayata geçenlerde (şehirleşme), birinci derece akrabalarında diyabet olanlarda, kolesterol yüksekliği olanlarda, iri doğum öyküsü olan annelerde daha sık görülüyor. Diyabet hastalığının ihmali kalp krizi, damar tıkanıklığı, ayak kesilmesi, körlük gibi hastalıklara neden olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam süreciyle diyabetin yüzde 60-70 oranında azaltılabilmesi mümkündür.
Diyabetliler için, 3 ana, 3 ara öğün olmak koşuluyla beslenme programı yapılmalıdır. Öğünlerin arası 2,5-3 saati geçmemelidir. Özellikle uzun süreli açlık sonra gelen öğün 'kahvaltı' atlanmamalıdır. Öğünlerde karbonhidrat-protein dengesi bir diyetisyen yardımıyla ayarlanmalıdır. Karbonhidrat kaynaklı beslenmekten kaçınılmalıdır. Ara öğünlerde meyve, leblebi, grisini gibi karbonhidrat kaynaklarının yanında süt, yoğurt, ayran gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir. Günlük fiziksel aktivite alışkanlığı kazanılmalıdır.
DİYABET HASTALARININ HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN!
İHA
[fotogaleri=1340]