Güncelleme Tarihi:
Dt. Yücel Levent, “Beslenme, diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidir. Bunun nedeni hem beslenmenin ağız ve diş yoluyla yapılması, hem de beslenme sayesinde hücre dokularının sağlıklı olmasına neden olan besinlerin alınmasıdır. Anne karnında başlayan gelişme evremiz bebeklik, çocukluk dönemleri ve ergenlik dönemlerini içine alan evrede çok önem taşır, diş gelişimi bu evrelerde yapısındaki organik ve inorganik yapıyı oluşturarak tüm hayatımız boyunca beslenmemizi sağlayacak olgunluğa erişmeye çalışır. Bunun için besinlerin içeriğini ve faydalarını bilmemiz, eksikliğinde ne gibi sorunlar yaşayacağımızı bilmemiz hem genel, hem de ağız ve diş sağlığımız için çok önemlidir” dedi sağlıklı ve güçlü besinler için tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.
Çocuğunuzun kemik - diş gelişimi ve tabi genel vücut sağlığı için gebelik döneminde annenin beslenmesi çok önem taşımaktadır. Bu dönemde ihtiyaç duyulan enerji ve besin ihtiyacı beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi, kan yapımı gibi temel dengelerin kurulmasından sorumludur.
Gebelik döneminde et, yumurta ve kuru baklagillerin tüketimi protein ve demir ihtiyacını karşılar. Protein dokuların temel yapıtaşı olarak görev yapar bu nedenle gelişimdeki en önemli faktördür.
Süt ve süt ürünleri öncelikle kalsiyum ve protein kaynağıdır. Süt ürünlerinden alınan mineraller kemik ve dişlerdeki inorganik yapı taşı olan kalsiyumun yapıya katılmasını sağlar. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinin anne tarafından yeterli miktarda tüketilmesi çok önemlidir.Taze sebze ve meyveler, tahıllar, kalori kaynağıdır bununla birlikte en önemli etki olarak içerdikleri vitamin sayesinde taze olarak tüketildiklerinde büyüme ve gelişime en büyük katkıyı sağlarlar.
Prenatal dönemde ve çocukluk döneminde yapıya katılan mineral yapısı dişin çürümeye karşı direncini arttırır. Fakat bu mineral yapı elbette zayıflayabilir. Bu nedenle hayatımız boyunca beslenmenin kalitesi çok önemlidir. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kereviz dişleri iki yolla korur. Kereviz ekstra çiğnemeyi gerektiren bir yiyecektir. Bu ekstradan tükürük salgılamayı sağlar, bu da çürüklere neden olan bakterileri etkisiz kılar. Buna ilaveten lifli ya da sert yapıdaki doğal yiyecekler dişetlerine masaj yapar ve diş aralarını temizler.
Peynir dişler için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller. Özellikle şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemli.
Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda etkili olur. Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir. Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Vitamin C eksikliği dişetlerini hassaslaştırabilir, bakterilere karşı daha dirençsizleştirebilir. Bu durumda da periodontal rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. Bu durumla karşılamamak için yeterince C vitamini almalısınız ve bunun için kiviyi seçebilirsiniz, çünkü kivi diğer meyvelere göre daha fazla C vitamini içerir.
Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan kişilerdeki diş kökleri iltihaplı cep sayısını azaltır. Kalsiyum, periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını önlemeye yardım eder. Eğer sizde diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih edin.
Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.
Çilek dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Aynı zamanda diş taşlarından doğal yöntemle kurtulmanın formülünü taşımaktadır. İçinde bulunan çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Diş taşlarının oluşumunu engeller.
Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.
Kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye edilir.
Balığın içeriğindeki fosfor, kemik ve diş dokusunun teme maddelerinden bir tanesidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor bulunmaktadır. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir kez balık tüketilmelidir.
Şekerli bir besin yenildikten sonra bakteriler diş minesini yıpratan asitler salgılar ve zamanla dişlerin çürümesine yol açar. Kuru üzüm de tatlı ve yapışkandır. Diğer tatlı besinlerden farklı olarak ağız içindeki bakterilerin gelişimini engeller. Bu nedenle tatlı ihtiyacında güvenle tercih edilebilir.
Piyasadaki birçok sakızın içeriğinde yoğun miktarda rafine şeker bulunmaktadır. Bu şeker herhangi bir tatlı besin gibi çürük yapıcı bakterilerin beslenmesine ve çoğalmasına ortam hazırlar. Bunun için şekersiz sakız çiğnenmelidir. Böylelikle sakız tükürük akışını arttıracak ağız içinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.
İHA