Güncelleme Tarihi:
Uyandığınızda çenenizde bir ağrı ve baskı hissediyor musunuz? Siz uyurken çıkardığınız seslerden ötürü çevrenizdekiler şikayete mi başladı? Bu soruların cevabı "evet" ise büyük olasılıkla dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz. Peki neden?
Ağırlıklı olarak stresin yol açtığı diş gıcırdatma (Bruksizm) ve nedenleri, tedavisi ile ilgili bilgiler veren Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, öncelikle bruksizmi anlatarak başlıyor…
“Tıpta Bruksizm, olarak adlandırılan bu rahatsızlık uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemektir. Halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılır. Normal olmayan bir durumdur. Genel olarak uyurken ortaya çıkabilen bu durum bazı kişilerde yaşadığı olaylara bağlı olarak gündüzde ortaya çıkabilir. Çoğu kişi yaşadığı bu rahatsızlığın farkında değildir. Birçok birey bu rahatsızlığı yakınlarının onlara söylemesinden sonra fark eder. Diş gıcırdatma tehlikeli bir durumdur ve bireyin dişlerinden oldukça rahatsız edici bir ses çıkar. Normal zamanda bu sesi çıkartması mümkün değildir.”
Nedenleri Neler?
Yapılma sıklığı ve şiddetine göre dişlere büyük oranda zarar verdiğine vurgu yapan Kışlaoğlu, diş gıcırdatmasının nedenlerini şunları sıraladı:
“Diş gıcırdatma (Bruksizm),dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından(Malokluzyon) kaynaklanabilir. Fakat bu durum çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Genel olarak bu rahatsızlığa sebep olarak günlük hayatta yaşanılan maddi ve manevi sorunların kişi üzerinde yarattığı psikolojik baskı neden olur. Çünkü birçok birey istediği ya da arzuladığı yaşam şartlarına ulaşamadığı için bu olayı kendi içerisinde farklı boyutlara taşır. Böylelikle uyku esnasında da diş gıcırdatma olarak ortaya çıkar. Bruksizm hastalığına stres dışında bireyin kişisel özellikleri de neden olur. Aşırı sinirli, hassas ve titiz bir yapıya sahip olmakta bu tarz rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etken rol oynar.”
Diş Gıcırdatmanın Tedavisi Kolay
Kışlaoğlu, nedenlerinin doğru saptanması aşamasından sonra tedavisine başlanan bu rahatsızlığın tedavi yöntemlerini de şöyle açıklıyor:
“Bruksizm’in yol açtığı rahatsızlıkları ve kişinin diş gıcırdatmasına devam etmemesi adına ‘gece koruyucuları’ olarak adlandırılan silikon içerikli madden yapılmış diş plakları kullanılabilir. Genel anlamda faydalı olan bu plaklar bazı kişilerde tedavi sürecinde yeterli olmadığı saptanmıştır. Bu sebeple kişinin rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak kas gevşeticiler, psikolojik terapi yöntemi, eksik dişlerin yerine protez tedavisi uygulanabilir aynı zamanda hatalı yapılmış dolgu ve kaplama varsa bunlarda yenilenebilir.”