Diş taşları fırçalamakla çıkmaz

Güncelleme Tarihi:

Diş taşları fırçalamakla çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 12:40

Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Sağlıklı diş eti ise kanamaz, dişlere sıkıca tutunmuştur ve gülkurusu, pembe renktedir. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş taşları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla çıkmaz.

DİŞ TAŞLARI TEMİZLENMEZSE NELER OLUR?

Diş taşları ya da tartar yoğun bakteri barındırır. Bu bakteriler diş eti içine nüfuz ederek diş eti hastalığına neden olur. İlk önce diş etinde şişlik ve kanama görülür. Tartar temizlenmediğinde, hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Eriyen kemikle beraber diş eti çekilir ve diş eti çekilmesi, dişin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.

DİŞ FIRÇALARKEN DİŞ ETLERİ NEDEN KANAR?

Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Bu hastalığın nedeni diş taşı (tartar) ve yoğun plaktır. Eğer diş eti kanaması şikâyetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir.

SAĞLIKLI DİŞ ETLERİ NASILDIR?

  • Gülkurusu, pembe renktedir.
  • Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur.
  • Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür.
  • Fırçalarken kanamaz.
  • Ağrı ve şişlik gözlenmez.

BAKMADAN GEÇME!