Güncelleme Tarihi:
Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, diş çıkarma belirtilerini ve bu dönemde annelerin uygulayabileceği yöntemleri anlatıyor.
Diş çıkarma dönemi her bebekte farklılık gösterebilen bir süreç. Kimi bebekler 4 ile 5 aydan sonra, kimileri 7, kimileri ise 12 aydan sonra ilk dişlerini çıkarıyor. Hatta 16. aydan sonra diş çıkaran bebekler dahi görülebiliyor. Üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere toplamda 20 adet diş 30 aya kadar ağızdaki yerini alır. Ancak diş çıkarma dönemi, hangi aya denk gelirse gelsin hem bebek hem de anne için bir hayli zorlu ve yorucu geçen bir süreç olabiliyor. Ancak telaşlanmanıza gerek yok. Dişlerin tamamen çıkacağı 27 ile 30. aya kadar bebeklerde görülen huzursuzluk sinyalleri normal sayılıyor.
Her bebeğin gelişim özellikleri birbirinden farklı olur. Diş çıkarma dönemi de buna dahildir. Bebeklerin bir kısmı rahat diş çıkarırken, bir kısmı da bu süreci bir hayli ağrılı ve huzursuz geçirir. Öyle ki diş çıkaran bazı bebeklerde kilo kaybı, ateş ve ishal dahi görülebilir. Bu bebekler, bu süreçte genellikle annelerinin yardımına da ihtiyaç duyuyor. Diş çıkarma döneminde bebeklerde en çok karşılaşılan belirtiler ise, salya ve tükürük artışı, uyku problemleri ve ağlama seanslarıdır. Sürekli huysuz ve huzursuz olan bebekler özellikle bu dönemde rahatlatılma ihtiyacı duyarlar. Annelerin ise bu süreçte bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.
Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşi yükseliyorsa, ateş derecesine çok dikkat etmek gerekir. Bebeğin ateşinin 37 dereceye kadar yükselmesi normal kabul edilir. Fakat ateş, 38 derece ve üstüne çıkıyorsa bebek bir doktora gösterilmelidir. Ayrıca bebek, ishal sorunu yaşıyorsa yine bir uzman desteğine başvurulmalıdır. Diş çıkarma dönemine ishal ve ateş gibi belirtiler de eşlik ediyorsa bu durum farklı bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Çünkü bebekler diş çıkarma döneminde hastalıklara daha yatkın olur.
[fotogaleri=278]