Güncelleme Tarihi:
Bebeğiniz diş çıkarırken, doğal bir besin seçeneği sunabilmek için sade yoğurt, et püresi, sebze püresi ve meyveleri çiğneyemeyecekleri için seçmelisiniz.
Diş Çıkaran Bebeğe Ne Yapmalı ve Ne İyi Gelir?
Diş çıkarma, çoğu ebeveyn için bir kabus olabilir. Ancak küçük çocuğunuzun büyüdüğünü ve geliştiğini görmek heyecan vericidir. Neyse ki rahatsızlığı hafifletmek ve hem sizin hem de bebeğiniz için bu dönemi aşmanın kolay yolları mevcuttur.
Bebeğinizin diş etleri tahriş ve ağrılıdır, bu da telaşını açıklayabilir. Ancak bunu yatıştırmak olasıdır. Onlara dayanıklı bir diş çıkarma halkası ile serinletici sakız masajı yapabilirsiniz. Bunu yaparken diş çıkarma oyuncaklarının jelle dolu değil, katı plastik olduklarından emin olun. Diş çıkarma oyuncaklarını buzdolabınızda veya derin dondurucunuzda saklayın. Boğulma tehlikesi oluşturabilecek herhangi bir kırık parça olmamalıdır. Ayrıca kehribar, mermer, silikon ve hatta tahtadan yapılmış kolyeler ve bilezikler gibi diş çıkarma takılarından kaçınmalısınız.
Ağrıyan diş etleri, soğutma hissinden yararlanabilir. Bu numaranın kullanımı kolaydır ve herhangi bir özel ekipman gerektirmez. Temiz bir bez alın, suya batırın ve ardından en az 30 ila 60 dakika dondurucuya koyun. Herhangi bir yırtık veya ip olmadığından emin olmalısınız. Bu bezler iki amaca hizmet edebilir. Bebeğinizin ağrıyan diş etlerini anında soğutmanın yanı sıra, küçük bebeğiniz de onları istediği kadar kemirebilir.
Bunun ilk dişi olup olmamasına bağlı olarak, bebeğinizin diş etlerini parmaklarınızın arasına almasına izin verebilirsiniz. Eğlenmelerine izin vermeden önce parmaklarınızın temiz olduğundan emin olun. Daha fazla rahatlaması ve diş etlerini sakinleştirmeye yardımcı olması için parmaklarınızı soğuk suya batırın. Parmaklarınızı kullanarak bebeğinizin diş etlerine hafif bir baskı uygulayın. Bazen diş etlerini ovmak, bebeğinizin diş çıkarma ağrısından tatlı bir şekilde kurtulmasını sağlamak için yeterli olacaktır.
Çoğu insan salyayı rahatsız olmakla ilişkilendirmese de, bebeğinizin tüm gün ıslak bir yüzle oturmasına izin vermek kızarıklıklara katkıda bulunabilir. Bebeğinizin yüzü ve ağzının mümkün olduğunca kuru olduğundan emin olun. Diğer yandan bazen ihtiyacınız olan tek şey, bebeğinizin dikkatini başka bir yere yönlendirmeye yardımcı olmaktır. Onunla ilgilenebilir ve oyunlar oynayabilirsiniz.
İlaçlar, daha çok son çare olmalıdır. Ancak bazen, bebeğiniz uyumakta zorlanıyorsa, reçetesiz satılan bir ilaç iyi gelebilir. Doğru dozu doğrulayabilmeniz için bebeğinize vermeden önce bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşmalısınız. Bununla birlikte, bebeğin diş etlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış diş çıkarma tabletlerinden ve topikal uyuşturma ilaçlarından kaçının. Çoğu zaman, uyuşturma jelleri kalıcı bir rahatlama sağlamaz. Bebeğinizin ağzından akan salyalar ilacın etkisini yok eder.
Diş Çıkaran Bebeğe Ne Yedirilir?
Bebeğinize herhangi bir yiyecek vermeden önce bazı durumları göz önünde bulundurmalısınız. Diş çıkarma hissi ve acısı bebeğinizin iştahını keser. Yemek yemesini istiyorsunuz ama diş çıkarma bebeğinizi yapamıyor. Bir kişinin diş etleri üzerine bastırıldığında diş etleri ağrır veya iltihaplanır. Bebeğiniz ağzındaki basınçtan dolayı yemek yiyemeyebilir ve yiyecekleri ısırmakta zorlanabilir. Ayrıca diş çıkarma rahatsızlığı ve yemek yeme zorluğuna ek olarak, diş çıkaran bebekler yiyecekleri olmadığı için huysuz olabilirler.
Bebeğinizin sıvı tüketip tüketmemesi önemli değil, iştahında bir azalma olmayacaktır. Diş çıkarma sırasında, bebeklerin dişlerini öğrendikleri için iştahları biraz daha düşük olabilir. Bebeği ara sıra yiyecek vererek yatıştırabilirsiniz. Diş çıkarırken bebeğinize elma püresi, yoğurt ve soğutulmuş veya dondurulmuş ürünlerden yapılmış meyveler gibi soğuk yiyecekler vermelisiniz. Diş çıkarma rahatsızlığı sırasında bebekler meyve sularını emmek ve içmek isteyebilirler. Diğerleri biberonla beslemeyi veya emzirmeyi tercih edebilir. Yeterince süt içmiyorlarsa veya sütü reddediyorlarsa, pürelerine süt eklemeyi deneyebilirsiniz.