Diş buğdayı nasıl yapılıyor?

Güncelleme Tarihi:

Diş buğdayı nasıl yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 12:40

Diş buğdayı geleneği ve bilimsel gerçekler.

Haberin Devamı

Çoğunlukla Anadolu’da uygulanmaya devam eden bir gelenek olan diş buğdayı, bebeğin ilk dişinin çıkmasını kutlama amacıyla yapılıyor. Kutlamada yakın akrabalar davet ediliyor.

Kutlamadaki inanışa göre, diş buğdayı ile çocuğun dişleri daha sağlıklı olacak ve daha çabuk büyüyecektir. Kaynatılmış buğdayın içine şeker, nar, ceviz gibi malzemelerin katılmasıyla hazırlanan diş buğdayın içine altın veya takı gibi malzemelerin saklaması da bu geleneğin bir parçasıdır. Altın kime çıkarsa, o kişi çocuğa bir hediye alır. Hatta bazı yörelerde, çocuğun dişinin çıktığı ilk gören kişi ona beyaz bir hediye almalıdır ki çocuğun dişleri daha beyaz olsun.

Tüm bu seremoninin hiçbir tıbbi gerçekliği olmadığını söyleyen Diş Hekimi Erkut Akçalı, “Diş buğdayına sadece eğlenmek ve bir geleneği yaşatmak amacıyla bakılmalı. İnsanlar bu tür hurafelere inanmamalı” diyor. Bebeğin ilk dişinin çıkacağı dönemler için ise şöyle ilginç ve faydalı bir yöntemi anlatıyor:

Haberin Devamı

“Bebeğin 6 aylık olduğun dönemden itibaren eline çocuklar için üretilen diş fırçalarından verilmesi, sürekli ağzına bir şey götürme eğiliminde olan çocuk için eğlenceli olacak ve diş kaşıntısını rahatlatacaktır. Diş kaşıntısı için satılan ürünleri birçok bebek reddetmekte ve kaşıntı sorunu devam etmektedir. Ancak benim özellikle hastalarıma önerdiğim bu yöntem gerçekten etkili oluyor. Uzun vadede olan faydası da fırça kullanımının. Çocuk 6 aylıktan itibaren sürekli elinde fırça tuttuğu için ileride diş fırçası kullanma alışkanlığı artmış oluyor.

Bunların dışında çocuğun dişleri için annenin daha hamileyken ve doğum sonrası flor tabletleri kullanması faydalı olacaktır. Çocuklar için de flor damlaları kullanılmakta ve fayda sağlamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!