Diş beyazlatma (Bleaching) yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Diş beyazlatma (Bleaching) yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 12:40

Bleaching yönteminin detayları ve türleri.

Haberin Devamı

Sararmış veya grileşmiş dişlerden kurtulmak, diş beyazlatma (Bleaching) yöntemleriyle artık mümkün. Özellikle estetik diş hekimliği konusunda çalışan diş hekimleri, bu konuda çok çeşitli materyal ve teknikler kullanarak hastalarını pırıl pırıl ışıldayan dişlere kavuşturabiliyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkün diş beyazlatmada kullanılan yöntemleri detaylarıyla anlattı.

Derin katmanlara işlemiş lekelerde beyazlatma işlemleri (bleaching) oldukça iyi sonuç verir. Diş beyazlatma yöntemlerini diş hekimlerinin muayenehanede uyguladıkları ofis yöntemleri “Office Bleaching”, hekim kontrolünde hastanın evde uyguladığı ev beyazlatma yöntemleri “Home Bleaching” ve bireylerin diş hekimine gitmeden marketlerde satılan ürünlerle kendi kendine uyguladıkları beyazlatma yöntemleri “Over The Counter Bleaching” olmak üzere üçe ayılır.

Haberin Devamı

1- Office Bleaching (Ofis tipi beyazlatma): Ofis yöntemlerinde diş hekimleri yüksek oranda oksijen içeren beyazlatma ürünlerini, lazerler de dahil olmak üzere çok çeşitli ışık kaynakları ile aktive ederek uygularlar. Genelde 30-45 dakika arası olan beyazlatma seanslarında koyu renkle koltuğa oturan hasta, bembeyaz dişlerle koltuktan kalkar yani kısa sürede sonuca ulaşılır. Bazen tek bir seans yeterli olamayabilir.

2- Home Bleaching (Ev tipi beyazlatma): Ev uygulamalarında diş hekimi, hastanın dişlerine çok iyi adapte olan ve dışarıdan fark edilmeyecek kadar ince bir kılıf hazırlar. Hasta hekiminin uygun gördüğü beyazlatma ajanını bu kılıf yardımıyla dişlerinin üzerine yerleştirerek 2-8 saat arası uygulama yapar. Yaklaşık olarak iki hafta süren bu uygulama sonucu, hastalar genelde bembeyaz dişlere kavuşurlar. Beyazlatma işlemlerinin çok yaygın uygulandığı ABD’de yapılan bir anket çalışmasına göre, gerek hastaların gerekse hekimlerin diş beyazlatma işlemlerinden memnun kalma oranı %90’nın üzerindedir.

3- Over The Counter Bleaching (Piyasadaki ürünlerle beyazlatma): Bireylerin kendi kendine uygulayabileceği market ürünleri, şeffaf yara bandı gibi dişlerin üzerine yapıştırılan, tırnak cilası gibi dişlere fırçayla veya özel kalemlerle sürülebilen, ağza prefabrik kılıflarla uygulanabilen çok çeşitli formlarda olabilir. Bu ürünler içinde gerçekten işe yarayanlar olduğu gibi yarardan çok zarar getirenler de vardır. Bu yüzden bunları kullanmadan önce bireylerin hekimlerine danışmaları çok önemlidir. Yanlış uygulamalar sonucu diş minesi eriyen, ağız - diş sağlığını kaybeden ve hoş olmayan bir estetik görüntüyle karşı karşıya kalan birey sayısı hiç de az değildir. Marketlerde ve eczanelerde özellikle sigara içen bireyleri hedefleyerek satılan parlatıcı diş tozları veya macunları da vardır. Beyazlatma materyali olmayan bu ürünler, diş yüzeyindeki lekeyi aşındırarak uzaklaştırırlar ancak lekeyi uzaklaştırırken mine yüzeyinde derin çizikler oluşturup, dişin daha sonraki dönemlerde daha hızlı renklenmesine (sararmasına ve grileşmesine) neden olurlar.

Haberin Devamı

Beyazlatma işlemi dişe zarar verir mi?

Bu soru beyazlatma yaptırmak isteyen bireyin aklına gelecek ilk sorulardan biridir. Yapılan önemli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, beyazlatma işleminde dişten kaybedilen mineral miktarı bir bardak kola tüketildiğinde ortaya çıkandan daha azdır. Tabii ki bu bilgi ADA (Amerikan Diş hekimleri Birliği) ve FDI (Dünya Diş hekimleri Birliği) gibi önemli kuruluşların onayladığı ürünlerle bilinçli olarak yapılan beyazlatma işlemleri için geçerlidir.

Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Beyazlatma yaptırmak isteyen bireylerin bilmesi gereken önemli bazı hususlar vardır. Bunlar içinde en önemlisi, beyazlatma yapan bireyi bazı kısıtlamaların beklediğidir. Beyazlatma sırasında ve beyazlatmayı takip eden 2 hafta süresince birey; sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap, koyu renkli meyve suları gibi akla gelebilecek her türlü renklendirici ajandan uzak durmalıdır. Önemli hususlardan bir diğeri de beyazlatma sırasında ortaya çıkabilecek diş hassasiyetidir. Hemen hemen hastaların %75’i uygulama sırasında diş hassasiyeti ile karşılaşırlar. Ortaya çıkan bu hassasiyet genelde katlanılabilir düzeydedir. Rahatsız edici düzeye ulaşırsa diş hekimi bu hassasiyeti azaltıcı bazı önlemler alabilir.

Haberin Devamı

Dişteki şekil bozuklukları için uygulanan yöntemler

Beyazlatma işlemleri dişin sadece rengi ile ilgili sorunlara çözüm olabilir. Dişlerde şekil ve konum bozuklukları da varsa bu durumlarda uygulanabilecek çeşitli estetik uygulamalar vardır. Özellikle son yıllarda “bonding işlemi” diye lanse ettiği kompozit ve porselen laminate veneer restorasyonlar, eski yöntemlerin aksine dişte hiç madde kaybı yapmadan veya minimum madde kaybıyla bireylere mükemmel estetik çözümler sunmakta, gülümsemeleri ışıldatmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!