Güncelleme Tarihi:
Sert plastikleri yumuşatmak amacıyla kullanılan ancak insan üzerindeki zararlı etkileri ile bilinen “ftalat”ın okul çanta ve diğer malzemelerde normalden daha fazla bulunduğu haberi endişe yaratırken bir kötü haber de banyoda kullandığımız şampuanlardan geldi.
Milliyet'te yer alan habere göre; östrojene benzer maddeler salgılayarak erkeklik fonksiyonlarını bozan ftalata özellikle erkeklerin dikkat etmesi gerekiyor. Şampuan şişelerinin de bol miktarda ftalat ihtiva ettiğini söyleyen Biomen Trikoloji Laboratuarları’ndan Prof. Dr. Murat Türkoğlu bu maddenin şampuanda çözünerek insana temas yoluyla geçtiği konusunda uyarıyor.
Kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan maddenin zararları kanıtlanmış durumda
Başta kanser olmak üzere insan sağlığına çok yönlü zararları bulunan ftalatın okul çanta ve diğer plastik malzemelerde bol miktarda bulunduğu haberleri birçok kişide endişe yaratırken bir başka haber de kozmetik sektöründen geldi. Kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan ve zararları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ftalat maddesinin doğumsal gelişim kusurları, hiperaktivite, kısırlık, erken buluğa erme, astım, obezite ve kanserlere sebep olduğunu belirten Biomen Trikoloji Laboratuvarları Uzmanı Prof. Dr. Murat Türkoğlu, özellikle şampuan şişelerinde bulunan ftalatın, kozmetik ürünlerde ambalajdan ürüne, üründen de tüketiciye bulaştığını söyledi. Prof. Dr. Türkoğlu “Normal şartlar altında elinize aldığınız plastik özellikle PVC türü bir gıdanın, kozmetik şişesinin ftalat içerdiğini varsayabilirsiniz. En kötüsü ftalatların önce elinize, sonra elinizi ağzınıza sürmeniz sonucunda vücudunuza girmesidir. Ftalatlar böyle bir şişenin içindeki kozmetik üründe kolaylıkla çözünürler ve o ürünü derinize sürmeniz sonucunda deriden emilerek kana karışırlar. Ayrıca plastik kutulardan ftalatlara maruz kalmak için ürünleri kullanmak bile gerekmez” diye konuştu.
Bu madde erkeklik fonksiyonlarını bozuyor
Ftalat içeren plastik maddelerin kadınlık hormonu östrojene benzer maddeler salgıladığını ve erkeklik fonksiyonlarını bozduğunu belirten Türkoğlu, bu nedenle özellikle erkeklerin her türlü kozmetik ve saç bakım ürünlerinde ftalat ve paraben benzeri maddelerin olmadığına dikkat etmelerini önerdi. Türkoğlu, ftalata karşı alınacak diğer günlük önlemleri; cam kapları yaygınlaştırmak, baskısız mürekkepsiz selüloz/ kağıt bazlı ambalajları kullanmak, gıda kozmetik ve oyuncak üreticilerinin kutu ve şişelerinde ftalat içermeyen sertifikalı polimerler kullanmak şeklinde sıraladı.