Dikkat, gözünüzdeki kanlanmayı ciddiye alın!

Güncelleme Tarihi:

Dikkat, gözünüzdeki kanlanmayı ciddiye alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 14:00

Tedavi edilmeyen kanlanmalar körlüğe dahi yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Gözde kanlanma sık görülen bir rahatsızlıktır. Kanlanmasının en çok enfeksiyonlarla oluştuğunu söyleyen Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay, özellikle konjonktivit denilen enfeksiyonların körlüğe bile sebep olabileceğinin altını çizdi ve göz kanlanmasına sebep olan durumları sıraladı.

Gözlerdeki kanlanmanın çok çeşitli sebepleri vardır. Gözün ön yüzeyinde konjonktiva dediğimiz göz zarı bulunmaktadır. Bu zar, göz beyazımızı örter. Konjonktiva içindeki kan damarlarıyla göz ön yüzeyine oksijen taşır. Aynı zamanda gözün kurumasını önleyen sıvıları üretir. Gözümüzü mikroplara karşı korur. Göz zarında, kan damarlarının artması yani kanlanma en sık enfeksiyonlarla oluşur. Konjonktivit dediğimiz bu enfeksiyonlar tedavi edilmezse körlüğe kadar giden kötü durumlara sebep olabilir.

Göz kanlanmasına sebep olan durumlar hangileri?

Gözde et çıkması (pjerjium): En sık göz kanlanma sebeplerinden bir tanesidir. Pterjium diğer kanlanmaların aksine giderek büyüyen et yapısıyla korneayı kaplayarak yüksek astigmat ve görme bozukluğuna sebep olur. Astigmat arttığı için hasta sık sık sık gözlük değiştirmek zorunda kalır. Ptrerjium, genetik olabilir ve ultraviyole ile artmaktadır. Bu hastalar mutlaka UV kesen güneş gözlüğü kullanmalıdır. Güneş gözlüğü etin büyümesini durdurabilir. Tedavisi ise cerrahidir.

Kirpik dibi iltihabı (blefarit): Blefarit; kronik yani uzun süre devam eden, tedavi edilince rahatlayan ve geçen ama sonra tekrarlayan bir kirpik kapak iltihabıdır. Sıklıkla gözde kanlanmaya sebep olur. Tedavisinde her sabah kirpik diplerinin ılık suyla ya da hazır ilaçlı mendillerle silinmesi şarttır. Özellikle bayanların yaptığı kirpik diplerine kalem sürme bu iltihaba sebep olabilmektedir. Blefarite bağlı göz kanlanması ve arpacık ilaçlarla tedavi edilebilirken, kapakta kist oluşumunun (şalazyon) tedavisi mutlaka cerrahi olmalıdır.

Enfeksiyon nedenli kanlanmalar: Uzman hekimin vereceği göz damlaları ile tedavi edilebilir. Göz kanlanmasında pansumanın yeri ve önemi yoktur. Antibiyotikli damlalar sorunu çözecektir.

Ayrıca üveit, keratit gibi diğer göz enfeksiyonları da gözde kanlanma yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!