Dikkat eksikliği teşhisi nasıl koyulur?

Güncelleme Tarihi:

Dikkat eksikliği teşhisi nasıl koyulur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2019 11:52

Günümüzde öğrencilerin en büyük sorunlarının başında dikkat eksikliği geliyor. Özellikle ilköğretim çağında oldukça çok rastlıyoruz. Öğrencilerin sınavlarda dikkatlerini toparlayamamaları ve çok basit hatalar yapmaları bu sorunun en büyük belirtisi.

Haberin Devamı

SADECE SINAVLARDA ORTAYA ÇIKMIYOR

Dikkat eksikliği olan çocuklar ve gençler sınavda yapamadıklarını evde rahat yapabildikleri için üzüntüye kapılıyorlar. "Ben bunları biliyordum sınavda nasıl yanlış yaptım" sözleri ile üzüntülerini dile getiriyorlar. Dikkat eksikliği sadece sınavlarda basit hatalarla ortaya çıkmıyor. Bu öğrencilerin ders dinlerken akıllarını verememeleri de çok gördüğümüz bir başka durum.

Dikkat eksikliği olan öğrencilerin aileleri çocuklarının derslerinin kötü olmadığını, çalışsa çok iyi notlar alabileceklerini ama çalışılmadıklarını söyleyerek şikayet etmekteler. Gerçekten de bu çocukların notları kötü olmuyor, bir öğrencinin notları kötü ise dikkat eksikliği dışındaki başka tanılar gözden geçirilmelidir.

ZOR SORULARI YAPABİLİR AMA KOLAY SORULARDA ZORLANABİLİRLER

Dikkat eksikliği olan öğrenciler az soru ve kısa süreli sınavlarda başarılı olurken, soru sayısının çoğaldığı ve sürenin uzadığı deneme sınavlarında daha çok hatalar yapıyorlar. Sınavın sonuna doğru yanlışlarının sayısı giderek artıyor. Bir diğer özellik de arkadaşlarının zorlandıkları soruları rahat yapabilmeleri ama arkadaşlarının çok rahat yapabildikleri sorularda çok basit yanlışlar yapmaları. bunun nedeni en zor sorulara daha çok zaman ve dikkat ayırıp yapmaya çalışmalarıdır. Basit sorularda ise "Çok kolay ben bunu biliyorum" diyerek çok dikkat etmedikleri için daha çok hata yapıyorlar.

DİKKAT TESTİ YAPMADAN TEŞHİS KOYULMAZ

Dikkat eksikliği tanısı sadece şikayetler üzerine konulmamalıdır. Dikkat eksikliği şikayeti ilköğretim çağındaki çocuklarda az ya da çok miktarda olabilmektedir. Önemli olan bunun klinik düzeyde olup olmadığını tespit etmektir. Bunun içinde dikkat testlerinden faydalanılmaktadır.  Dikkat testleri çocukların planlama becerisini, görsel ve işitsel dikkatlerini, genel dikkatlerini ölçmektedir. Bunun sonucunda dikkat sorunu var olup olmadığı anlaşılmaktadır. Test yapmadan dikkat eksikliğine karar vermek doğru bir davranış olmayacaktır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ SADECE İLAÇLARLA YAPILMAZ

Dikkat eksikliği tanısı konduktan sonra bunun tedavisi yoluna gidilmelidir. Genelde bilinen inanışların ötesinde tedavi sadece ilaçlarla olmamaktadır. Dikkat arttırıcı ek besinler ve dikkat egzersizlerinin bu konuda faydası olmaktadır. Bu egzersizleri önümüzdeki haftalardaki yazılarımda ele alacağım. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!