Güncelleme Tarihi:
Grip, influenza virüslerinin neden olduğu, dönem dönem büyük çapta salgınlarla seyreden, çocukluk çağındaki olguların hastaneye yatışlarını gerektiren, komplikasyonlara zemin hazırlayan, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda ölümlere neden olabilen solunum yollarının bulaşıcı, önemli bir enfeksiyon hastalığıdır.
Gribin en tipik bulguları ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk / kas ağrıları ve kuru öksürüktür. Çocuklarda bu bulguların yanında seyrek de olsa karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir. Fakat unutmamalı ki hastalığa yakalanan herkeste grip bulguları aynı şiddette seyretmeyebilir.
Çok kolay ve hızlı bulaşma özelliğine sahip olan bu virüsler, hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması ve hatta konuşması ile 1 m uzağındaki kişilere kolayca bulaşabilirler. Hasta olan kişiler hastalığı, belirtiler başlamadan 1 gün ve hastalık belirtileri geçtikten sonraki 4-5 güne kadar bulaştırma özelliğine sahiplerdir.
Evet herkes risk altındadır ancak bazı risk grupları gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşarlar. Bu gruplar; yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar ile kansızlık sorunu olanlar, herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar (Örneğin, kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, HIV/AIDS hastaları gibi), bakımevlerinde yaşayanlar, grip sezonunda gebe olan kadınlar ve tüm sağlık personeli olarak sayılabilir.
İnfluenza virüsleri sürekli değişikliğe uğradıkları için , grip geçirmiş bir kişi hastalığı geçirmekle ya da tek doz aşı ile uzun süreli ya da ömür boyu bağışıklık kazanamaz. Grip aşısı %89 oranında korur ve koruma aşılamayı takiben 10 içinde başlar. Aşılanmış bireyler , grip belirtilerini daha hafif geçiriler