Güncelleme Tarihi:
Deri kanserinin, yaşanılan coğrafya ve ırk özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama her 100 ile 200 kişide bir görüldüğü söyleniyor.
Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonu, deri kanserinin en büyük sebebidir. Ozon tabakasının son 30 yılda yüzde 8 incelmesine bağlı olarak deri kanseri vakalarında yaklaşık 3 kat artış gözlemleniyor.
Deri kanseri, güneş ışınları dışında daha önceden radyasyon veya aşı tedavisi alan insanlarda da görülebilir. Bu radyasyon aynı zamanda suni olarak solaryumlardan da gelebilir. Daha mükemmel bir ten sahibi olmak için solaryum cihazlarına girmek, açık alan aktivitelerindeki artış ve atmosferdeki dünyanın koruyucu ozon tabakasındaki incelme, son zamanlarda gördüğümüz deri kanserlerinin artışındaki sebeplerden bazılarıdır. Kızılötesi enerji de kanserleşmeyi hızlandırmaktadır.
Açık tenli bir kişinin güneşte kalması ve buna rağmen esmerleşememesinin, deri kanserine yakalanma olasılığı diğer insanlara göre daha yüksektir. Bu kişilerin güneşten korunmaları ileride deri kanserine yakalanma risklerini azaltır.
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Oğuz Çetinkale