Depresyon bir şehirli hastalığı mı?

Güncelleme Tarihi:

Depresyon bir şehirli hastalığı mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 10:00

Çaresizlik ve yalnızlık duygusu depresyondaki kişilerin en çok yakındığı duygulardır.

Haberin Devamı

Depresyon, çağımızın ve metropol yaşantısının getirdiği en büyük dertlerden biridir ve insanın içini kemiren bir hastalıktır. Psikiyatri Uzmanı Dr. Turgay Kasap, depresyon ile ilgili tüm merak edilenleri anlatıyor.

Depresyonun belirtileri nelerdir?

Eğer umutsuz, karamsar, bunaltı hali ve üzüntülü bir ruh halindeyseniz, işinizde, evinizde sürekli yakınıp özel zevkleriniz, uğraşılarınız ve cinsellik size artık uzak geliyorsa depresif duygu durumundasınız demektir.

Eşlik eden faktörler arasında; iştah kaybı veya aşırı yeme, uykusuzluk, veya uykunun yetmemesi, ağlama nöbetleri, enerji azlığı ve yorgunluk sayılabilir. Ayrıca kaygı eşiği çok yükselmiştir. Kişi sürekli kaygılı ve gelecek endişesi içindedir. En küçük bir iş bile gözünde büyür ve sırtında kilolarca yük varmış gibi hisseder.

Suçluluk duyguları, çaresizlik bellek bozuklukları, yalnızlık gibi duygular depresyondaki kişilerin en çok yakındığı duygulardır. En sonunda kişi bütün bu yüklerden kurtulmak için intiharı seçebilirler. Alkol ve madde kullanımı, gün ışığının azalması, sonbahar ve kış ayları depresyonu tetikleyen faktörlerdendir.

Bu tür belirtileri kendinde hisseden her kişi bir uzmana başvurduktan sonra bu depresif duygu durumundan 6 hafta - 3 ay arasında rahatlıkla çıkar ve gerçek hayatına döner.

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Tedavinin ilk başında kendini karanlık bir dünyada gören kişi, 10 gün içinde tünelin ucundaki aydınlığı görmeye başlar ve 3 ay içinde bu karanlık tünelden çıkar.

Depresyonun nedenleri nelerdir?

Bütün bunlara sebep olan unsurlar, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik sorunların yol açtığı beyindeki nörotransmitter denilen maddelerin değişime uğramasındandır. Hekim tarafından seçilen uygun bir antidepresan ilaç ve buna eşlik eden psikoterapi seansları en kısa zamanda kişiyi düzlüğe çıkaracaktır.

Depresyon ile ilgili önyargılar nelerdir?

Bilinenin tersine depresyonun tedavisinde kullanılan ilaçların bağımlılık yapma riski hiç yoktur veya etkileri çok düşüktür. 

Psikiyatri Uzmanı Dr. Turgay Kasap

Depresyon bir şehirli hastalığı mı

BAKMADAN GEÇME!