Hem tatile gitmek hem de oruç tutmak isteyenlerin aklını şu soru kurcalıyor: “Denize girmek orucu bozar mı?” Eski İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Erdemli bu sorunun yanıtını bizlerle paylaşıyor.
Haberin Devamı
Orucu bozan şeyler; yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktır.
Bir kimse vücudun yararlanacağı ve zevk alacağı bir gıdayı bilinçli bir şekilde yerse, hem orucu bozulur hem de bilerek ve isteyerek oruca karşı saygısızlık yaptığı için de o kişinin kefaret ödemesi gerekir.
Orucunu mazeretsiz ve kasten bozan kimsenin kefaret olarak peş peşe altmış gün oruç tutması ya da buna gücü yetmiyorsa sabah akşam altmış fakiri doyurması gerekir.
Kişi, oruçlu olduğunu bildiği halde isteyerek değil de yanlışlıkla bir şey yemiş veya içmişse, hatırladığı anda ağzındaki yiyeceği bırakırsa orucu bozulmaz.
Abdest alırken boğaza su kaçırmak orucu bozar ama kefaret gerektirmez, sadece kaza yapmak yeterlidir.
Oruçluyken denize girilmeli mi?
Ağızdan mideye veya burundan genze su kaçırmamak şartıyla denize girmek orucu bozmaz.
Banyo yapmak ve duş almak da orucu bozmayan şeylerdir.
Denizde, havuzda ya da banyoda yıkanmak, boğaza su kaçmadığı sürece orucu bozmaz.Burundan genze ya da ağızdan mideye su kaçması ise orucu bozar. Bu durumda genze veya mideye su kaçmadan yüzmek mümkünse oruç için bir mahsur yoktur.
Denize giren kişi yüzerken veya başını suya daldırdığında genzine ya da boğazına su kaçarsa orucu bozulmuş olur. Ramazandan sonra o günün orucunu kaza etmesi gerekir.
Denize girenlerin bu riski göz önünde bulundurması, başını suya sokmadan ve yüzmeden yıkanmaları, hatta denize girmemeleri ihtiyatlı bir davranış olur. Bu da ramazanın ve oruç tutmanın ruhuna daha uygun olur.