Güncelleme Tarihi:
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi Doç. Dr. Üstün Osma, dış kulakta biriken suyun enfeksiyona neden olabileceğini belirterek, "Denizden çıktıktan sonra kulaktaki su birikintilerini pamuk veya peçeteyle kurulamalı" dedi.
Osma, yaptığı açıklamada, Akdeniz bölgesindeki nem oranının diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu, bu nedenle dış kulak yolu enfeksiyonlarına daha sık rastlandığını söyledi. Havadaki ısı ve nemin dış kulak yolunda mantar enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Osma, dış kulak yolunun dar ve içeri doğru eğimli olmasının da enfeksiyon riskini artırdığını dile getirdi.
Doç. Dr. Osma, dış kulak yoluna giren su dışarı akamadığından dolayı bakteri üremesi için zemin oluşturduğunu ifade ederek, "Dış kulak yolundaki su birikintisi, bölgedeki ısı ve nem oranının yüksek olması nedeniyle koruyucu etkiyi ortadan kaldırarak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırıyor. Denizden çıktıktan sonra dış kulak yolundaki su birikintilerini pamuk veya peçeteyle kurulamalı" diye konuştu.
Deniz ve havuzda suyun temizliğinin kulak sağlığı üzerindeki etkilerine dikkati çeken Osma, "Şeker hastalığı veya vücut direncini düşüren hastalığı olan hastalarda dış kulak enfeksiyonları kulakta iltihaplara neden olabiliyor. Bu tip hastalar hızla tedavi olmalı" dedi.
Osma, kulağında ağrı, akıntı, duymada azalma, ağız açıp kapama hareketinde ağrı hissedenlerin dış kulak yolu enfeksiyonuna yakalanmış olabileceklerinin altını çizerek, bu kişilere en kısa zamanda hekime başvurmalarını önerdi.
Osma, dış kulak yolunun kulak çöpü, anahtar, kalem gibi sivri cisimlerle karıştırmanın da sakıncalı olduğunu kaydetti.
A.A