Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 00:00
Kansızlığı gideren ve kemikleri güçlendiren bu sebzenin birçok faydası mevcut.
Kanı temizleyen, kansızlığı gideren, sinirleri yatıştıran terenin birçok faydası mevcut. Demir yönünden ıspanaktan daha zengin olan bu sebzenin faydalarını Beslenme Uzmanı Figen Yılmaz anlattı.
Terenin 30 gram’ı yalnızca 10 kaloridir. Yaprakları kurutulup baharat olarak da kullanılabilir. Ülkemizin her yerinde (yaz ayları dışında) yetiştirilebilen bir bitkidir, sağlık açısından da faydalıdır. Yemeği yapılmaz ama salataya doğranarak et yemeklerinin yanında yenebilir.
Terenin faydaları
- Yaprakları; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez yönünden zengindir.
- İyi bir A, B6,C ve K vitamini; riboflavin, folat kaynağı olarak kabul edilir.
- Tere bitkisi ve tohumları, Arap ülkelerinde kemik kırılmalarına karşı kullanılır.
- Eski çağlardan beri tohumları astım, öksürük, deri hastalıkları ve çeşitli hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılır.
- İyotça zengin olması nedeniyle kabızlığa iyi gelir.
- Magnezyum ve kalsiyumun yüksek olmasından dolayı kansızlığı gidericidir.
- Kemikleri kuvvetlendiricidir.
30 gr terenin besin değerleri | Karşıladığı günlük besin değeri yüzdesi |
Demir: 0,9 mg | %7-8 |
Potasyum: 200 mg | %6 |
C vitamini: 36 mg | %30 |
A vitamini: 109 mg | %14 |
Kalsiyum: 30 mg | %5-6 |