Defter boyutları ve ebatları nelerdir? Küçük, büyük, spiralli ve kareli defter ölçüleri

Güncelleme Tarihi:

Defter boyutları ve ebatları nelerdir Küçük, büyük, spiralli ve kareli defter ölçüleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 17:32

Defter, yaklaşık 2000 yıldır tüm dünyada sanatçılar ve yazarlar tarafından kullanılmaktadır. Lakin kitlelere hitap eden günümüz defterlerin hayatımıza girmesi, 19. yüzyıl ile birlikte gelişmiştir. Tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda A ve B tipi standartlarda defter boyutları üretilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar

Haberin Devamı

Defter, öğrencilerin en popüler ürünleri arasında yer almaktadır. Farklı tasarımları ile her yaş kitlesine hitap eden defterler, dayanıklı sayfalara sahip olmaktadır. Dünyanın her yerinde aynı boyutları, aynı ölçüleri ifade etmektedir. Defterler eğitim sektörünün yanı sıra ticaret alanında da kullanılmaktadır.

Defter Boyutları ve Ebatları Nelerdir?

Defter çeşitleri iş ve eğitim hayatında olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır. Notlar ya da yazılar yazmak için kullanılan defter, değişik tasarımlara sahip olmaktadır. Sadece ofis ve okullarda değil, evlerde de defter kullanımı görülmektedir. Defter çeşitleri boyut bakımından da birbirinden farklı olmaktadır. Özellikle A3, A4 ve A5 gibi yaygın kağıt ebatları, defterlerde çok fazla tercih edilmektedir. 84,1 x 118,9 cm, 59,4 x 84,1 cm, 42,0 x 59,4 cm, 29,7 x 42,0 cm, 21,0 x 29,7 cm, 14,8 x 21,0 cm ve 10,5 × 14,8 cm boyutlarında defterler bulunmaktadır.

Defter boyutları sayısal değer olarak bakıldığında, tüketici için büyük anlam ifade etmeyebilmektedir. Fakat defterler görsel olarak görüldüğünde, ölçüler arasındaki farklar net olarak anlaşılmaktadır. Baskı işleminde daha çok ''mm'' cinsinden boyutlar hesaplanmaktadır. Defter siparişi verilmeden önce boyutlar göz önüne alınmaktadır.

Küçük Defter Ölçüleri

B7 boyutu defterler, en küçük ölçülere sahip olmaktadır. Sahip olduğu 55x90mm boyutları ile cepte, çantada veya kalemlikte taşınabilmektedir. Üstten ciltlenmiş bu defter, küçük boyuta sahip olduğundan her yere götürülebilmektedir. İnsanlar daha çok kısa notlar almak için kullanmaktadır. Sağlıklı ve kaliteli malzemelerden üretilen küçük defter, ekonomik fiyatları ile alıcılarını memnun etmektedir.

Büyük Defter Ölçüleri

Büyük defter ölçülerinden dolayı ekstra büyük defter veya kompozisyon defteri olarak isimlendirilmektedir. Çizim ve planlama amacı ile kullanılan büyük defter, 190x250 mm ölçülerine sahip olmaktadır. Standart defter boyutlarının kendileri için yeterli olmadığını düşünenler, büyük defter çeşitlerine yönelmektedir.

Spiralli Defter Ölçüleri

Yuvarlatılmış tel sistemine sahip olan spiralli defter, modern görünümlerinin yanı sıra kullanım kolaylığı sunmaktadır. Okul defteri boyutunda olduğundan, daha çok öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Sayfa koparılmak istendiğinde, diğer sayfalara herhangi bir zarar vermeden sayfa koparılabilmektedir. A4 boyutuna göre daha küçük ölçülere sahip olan spiralli defter, rahatlıkla her yere taşınabilmektedir.

Her türlü ihtiyaç ve isteklerin karşılanabileceği şekilde tasarlanan spiralli defter, yazı yazmanın yanı sıra resim yapmak için de kullanılabilmektedir. A5 çizgisiz spiralli defter ideal boyuta sahip olduğundan, çantada kolay bir şekilde taşınmaktadır. Sözel dersler için çizgili spiralli defter, sayısal dersler için kareli spiralli defter önerilmektedir.

Kareli Defter Ölçüleri

Genellikle sayısal dersler için tercih edilen kareli defter, kırtasiye alışverişinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Çizgilerin düzgün bir şekilde görünmesini sağlayan kareli defter, işlem yaparken herhangi bir hata oluşmasının önüne geçmektedir. Özellikle ilkokul öğrencilerinin kaydırma yapmadan işlem yapabilmesi için kareli defter kullanımı önerilmektedir.

Büyük boyutlu defter kullanmayı sevenler, A4 kareli defter satın almaktadır. Büyük olduğundan rahat bir kullanım sağlayan A4 kareli defter, kaliteli malzemeden üretilmektedir. Aileler ve öğrenciler defter seçiminde bulunurken, en doğru tercihi yapmaya çalışmaktadır. Defterleri uzun süre kullanmak isteyenler, 200 veya 100 yaprak kareli defter tercih etmektedir. İpli modellere kıyasla daha kolay bir şekilde yazı yazmak için spiralli kareli defter önerilmektedir.

BAKMADAN GEÇME!