Daha kolay hamile kalmak için bunlara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Daha kolay hamile kalmak için bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 23:59

Beslenme, günlük yaşam ve cinsel ilişki pozisyonları hamile kalmayı etkiliyor.

Haberin Devamı

Hamile kalmak için en uygun dönem hangisi, korunmayı bıraktıktan ne kadar süre sonra hamile kalınabilir ve daha kolay hamile kalmak için neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını Jinekolog Operatör Dr. Turgay Karakaya verdi.

Gebe kalınıp kalınamayacağı şüphesiz ki önceden bilinemez. Elbette yapılan incelemelerde rahmi, yumurtalıkları ya da testisleri olmayan çiftlerde doğal olarak gebelik olmayacağı bellidir. Ancak anatomik olarak hiçbir problem olmasa bile korunmasız geçen bir yılın sonunda çiftlerin %15’inde açıklanamayan bir şekilde infertilite (kısırlık) problemi tespit edilir.

  1. Korunmayı bırakın: Uygulanan yönteme bağlı olarak üreme yeteneğinin geri dönmesi 0–3 ay kadar sürebilir. Örneğin uzun etkili korunma iğneleri kullananlarda 3–4 ay kadar bir süre gebelik oluşmayabilir. Spiralin çıkarılması, doğum kontrol hapının bırakılmasını takiben ise ertesi ay gebelik oluşabilir.
  2. Düzenli bir cinsel yaşam: Haftada en az 2–3 kez cinsel ilişki olmalıdır. Bu şekildeki çiftlerin %70′i 6 ay içinde gebelik elde eder. Hiçbir doğurganlık problemine sahip olmayan ve korunmayan bir çiftin ortalama hamile kalma şansı, her adet döneminde %25 civarındadır.
  3. Kayganlaştırıcı ve buna benzer kremleri kullanmayın: Kayganlaştırıcı olarak tükürük veya diğer krem vs. gibi maddelerin kullanılması spermlere zarar vererek hamileliği zorlaştırabilir.
  4. Cinsel ilişki sonrası kadının bir süre sırt üstü yatması hamilelik ihtimalini artırabilir: Yer çekiminin etkisiyle ayakta veya oturur pozisyonda kurulan ilişkide ya da ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıldığında spermlerin rahim ağzındaki açıklıktan geçmeleri zorlaşır. İlişki sonrası kadının bir süre sırt üstü yatması hamilelik ihtimalini artırabilir.
  5. Yüksek ısıdan uzak durun: Hamilelik ve öncesindeki dönemde çiftlerin yüksek ısıya maruz kalmaktan kaçınmaları gerekir. Saunadan ve çok sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca bilgisayar ve televizyon ekranlarından yayılan elektromanyetik alanın da hamilelere zararlı olabileceği düşünülmektedir. Bu zararlı etkiden korunmak için bilgisayar ekranından en az 80 cm. uzakta oturulması önerilir. Özellikle monitörlerin arka bölgelerinden uzakta oturmak gerekir.

Gebe kalmak için en uygun dönem 28 günde bir adet gören kadında kanamanın başlangıcından itibaren 12-15. günlerdir. Çünkü bu dönemlerde sağlıklı bir kadının yumurtlaması olacaktır. Çiftlerin %15'inde 1 yılın sonunda gebelik olmaz. Bu çiftlerin infertilite araştırılması açısından hekime müracaatı gerekir.

HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN SEKS POZİSYONLARI İÇİN TIKLAYIN!

TAZE SEBZE VE MEYVELER DOĞURGANLIĞI ARTIRIYOR

Günümüzde kadınların doğurganlık oranlarının çevresel koşullar, genetik yapı, hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve beslenme şeklinden etkilendiğini söyleyen Diyetisyen Gülhan Koca, doğurganlığı etkileyen başlıca besinleri sıraladı.

  • Tahıllar: Glisemik indeksi yüksek (kan şekerini hızlı yükselten ) basit karbonhidratlı besinlerden (beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates vs.) kaçınılmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak yumurtanın verimliliğini arttıracak olan tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller gibi glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidratlı besinler tüketilmelidir.
  • Taze sebze ve meyve: Taze sebze ve meyvelerin antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle de doğurganlığı artırıcı özellikleri vardır.
  • Folik asit: B grubu vitaminlerindendir. Bebekte anomali riskini azaltmaktadır. Besinlerden et, yumurta, yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda bulunmaktadır. Ayrıca takviye olarak alınması da gerekmektedir.
  • Çinko: Yapılan araştırmalarda günde en az 15 mg çinko alımı, erkeklerde sperm ve testosteronu, kadınlarda ise ovulasyonu ve doğurganlığı artırabildiği görülmüştür. En iyi kaynakları, deniz ürünleri (istiridye, karides, yengeç gibi) et, süt, yumurtadır ve kuru baklagillerdir.
  • Demir: Demir içeriği yüksek olan besinler doğurganlığı arttırmaktadır. Bazı çalışmalar düşük demir rezervlerine sahip kadınların gebe kalma olasılığı daha düşük olduğunu göstermektedir. Et, deniz ürünleri, yumurta, incir, üzüm ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir.
  • Omega 3: Omega 3 yağ asitleri üreme organlarındaki kan akışını artırarak üreme hormonlarını düzenler ve stresi en aza indirerek doğurganlığı artırabilmektedir. Deniz ürünlerinden somon, sardalye ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır. Haftada 2- 3 defa tüketilmesi önerilmektedir. Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda keten tohumu, ceviz ve omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurtalarda bulunmaktadır. Yetersizliğinde doktor tavsiyesiyle besin takviyesi olarak da alınabilir.
  • Avakado: B6 vitamininden zengindir. Dolayısıyla serotonin salgılanmasını uyarır. Ayrıca E vitamininden zengindir. Erkeklerde testesteron salınımını artırır.

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!