Güncelleme Tarihi:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, su tüketimini günlük hayatın bir parçası haline getirmeyi kolaylaştırmak için önerilerde bulundu.
Rahat ve kaliteli bir uyku için iç organlarımızın, kırmızı alarm vermemesi önemli. Susuz kalan iç organlar, tehlike sinyali alır, dolayısı ile yatmadan önce iç organları ferahlatmak önemli.
Sıvı ihtiyacının en az olduğunu düşündüğümüz mevsimde, daha çok çay ve kahve gibi sıcak sıvılara ihtiyaç duyarız. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için su için. Suyu isterseniz sıcak da içebilirsiniz, böylece kış günlerinde sıcak su içinizi ısıtacak. Bağışıklık sisteminizi su ile koruyarak, kışın soğuk algınlığına karşı direnç kazanabilirsiniz.
Ortalama su tüketimi günde 1,5 – 2 litre arasındayken, yazın ter ve idrar yolu ile atılan sıvının yerine, sağlığımız için yenisini hemen koymak gerekir. Yaz aylarında özellikle güneş altında 2 saatten fazla kalındıysa, 2 – 2,5 litre sıvı tüketmek şart!
Bütün gece uyku sırasında kaybettiğiniz suyun yerine konması, hem zihninizin hem de iç organlarınızın uyandığınızı anlaması ve kendini yeni bir güne hazır hissetmesi için mutlaka su içmelisiniz.
Spor öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimi sınırlandırılmamalı ancak egzersizlerimizi yaparken 15-20 dakikalık aralarda, en fazla bir çay bardağı kadar su tüketmek, her zamankinden daha fazla çalışan kaslarımız için hayati önem taşıyor.
Yemekten önce 1 bardak su, yemek geleceğini düşünen zihnin açlık hissini bastırır. Zayıflamak için idealdir. Yemekten sonra bir bardak içince de yemekle beraber alınan tuzun vücuttan atılmasını sağlar.
Su içmeyi en çok unuttuğumuz ya da su yerine daha lezzetli alternatifleri tercih ettiğimiz anlardan biri çalışma saatleridir. Yoğun olarak çay ve kahve tüketilir fakat hiçbiri suyun yerini tutmaz. Bu yüzden masanızda ya da çalışma alanınızda gözle görülebilecek yerlere mutlaka dolu bir bardak su koyun. Su, çalışma hayatında zihninizin her zamankinden daha açık olmasını sağlar.
[fotogaleri=1312]
CİHAN