Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Sağlık’ın haberine göre; Finlandiya’da Kuopio Üniversite Hastanesi’nde yapılan yeni bir araştırmada, kedi veya köpeklerle büyüyen çocukların, yaşamlarının ilk yılında diğer çocuklara kıyasla solunum sorunuyla daha az karşılaştıkları ortaya çıktı.
397 bebeği doğumundan bir yaşına gelene kadar gözlemleyen bilim insanları, bu bebeklerin köpek olan ortamda büyüyenlerinde % 31 oranında daha az solunum sorunu ve enfeksiyon, % 44 oranında daha az kulak enfeksiyonu geçirdiğini ve antibiyotik kullanımına % 29 oranda daha az başvurulduğunu gördü.
Kedilerle büyüyen bebeklerde daha az enfeksiyon saptandı ancak oranlar köpekli evlerdeki bebeklerinki kadar yüksek değil. Bu sonuçlar, köpeklerin eve dışarıdan bir miktar pislik taşımasının bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği şeklinde açıklandı. Böylece bilhassa bebeklere uygulanan hijyen kuralları da tartışmaya açılmış oldu. Bu sonuçlar genel kanının aksine fazla hijyenin iyi olmadığını, birazcık mikrobun da faydalı olabileceğini gösterdi.
Sakınan göze çöp batıyor!
Araştırma Görevlisi ve Pediatrist Dr. Eija Bergroth : "Biz bu durumun kedi ve köpeklerin eve taşıdığı toprak ve kirlerin bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle alakalı olabileceğini düşündük. Ancak tam olarak bilemiyoruz, bu tamamen hayvanların kendisiyle de alakalı olabilir." dedi.
Bergroth genel kanının aksine kedi köpeklerden korkup kaçmak için herhangi bir sebep olmadığını söyledi. Bu durum "sakınan göze çöp batar" atasözünü de doğrular nitelikte. Uzmanlar da çok hijyenik ortamda büyüyen çocukların alerjiye ve astıma daha çok yakalandığını belirtti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Halide Genç, konuyla ilgili, kedi ve köpeklerle büyüyen çocukların psikososyal gelişimine ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabileceğini söyledi. Bu yolla enfeksiyonların daha az gelişmesine dolaylı yoldan olumlu yönde etki edebileceğini de belirtti.