Güncelleme Tarihi:
Su kaplumbağası en çok satın alınıp beslenen fakat bir türlü normal yaşam süresini tamamlayamayan evcil hayvanların başında gelir. İlk alındığında oldukça küçük olması, bakımının kolay gibi gözükmesinden dolayı tıpkı bir oyuncak gibi çocuklarımıza alıyor olmamız kaplumbağaların büyük çoğunluğunun yanlış bakım ve bilgisizlikten dolayı ölmesine yol açıyor.
İnsanlar, kertenkele, timsah gibi diğer sürüngenlerden korkmalarına karşın su kaplumbağalarına karşı sevgi ile yaklaşırlar. Bu hayvanlar özellikle çocukların ilgisini çeker. Bu sevgi son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de evde kaplumbağa beslenmesini artırmıştır. Ancak su kaplumbağasının bakımı zannedildiği kadar kolay değildir, bilgi ve ilgi ister. Bazı ülkelerde 10 cm den küçük su kaplumbağası satışı yasaktır.
Veteriner Hekim Bülent Sızı, su kaplumbağası beslemeden önce mutlaka bilinmesi gerekenleri anlattı:
Cinsiyet Ayrımı Büyüdükten Sonra
Su kaplumbağasının ortalama ömrü 15-20 yıldır. Cinsiyetleri küçükken profosyonel kişiler tarafından anlaşılabilir. Büyüdükten sonra ise çok rahat bir şekilde cinsiyet ayırımı yapılabilir.(erkek küçük, kabukları içe dönük ve dışkılıkları kuyruğa çok bitişik, ön kol tırnakları da çok uzundur.)
Yaşam Alanları Doğal Olmalı
Yavru olarak alınan kaplumbağanız için 60 cm uzunluğundaki bir akvaryum ilk günler için yeterli olacaktır. Fakat bu canlılar çok hızlı büyürler bir yıl sonra onlara içinde ısıtıcı, uv lamba, filtre ve kuru yaşam alanının bulunduğu bir tesis yapmanız gerekir. Yaşam alanlarını doğala ne kadar yakın yaparsanız o kadar sağlıklı ve mutlu kaplumbağanız olur. Çoğu hastalık ve sorun oluşmadan biter. Hatta minik kaplumbağalarınız bile olabilir.
Genç Kaplumbağalar Hayvansal, Yaşlılar Bitkisel Gıdalarla Beslenir
Yemek olarak et parçacıkları, balık parçacıkları, solucanlar, kurtçuklar, özel kuru yemler, meyveler yeşillikler verebilirsiniz. Yumurtlama nemli sıcaklığı uygun toprak alanda, dişinin 20 cm derinliğinde çukurlara 5-12 yumurta bırakmasıyla olur. Kuluçka süresi 2-3 ay kadardır. Çıkan yavrular 5-6 gr ağırlığındadır. Bebekler 3-4 cm derinlikteki suda 28 derece sıcaklıktaki suda bakılmalıdır. Genç kaplumbağalar hayvansal gıdalar, yaşlılar bitkisel gıdalarla beslenmelidir.
Hastalıklara Dikkat!
Evde beslenen su kaplumbağalarında en sık görülen hastalıklar; kabuk yumuşaması, göz şişme ve kapanması, solunum problemleri, yumurtlama sorunları, kabızlık, böbrek ve solunum hastalıklarıdır.
Hayvana Temas Sonrası Elinizi Yıkayın
Sürüngenlerin dışkılarında salmonella bakterisi fazla miktarda bulunduğu için özellikle çocuklarımızın ellerini temas sonrası yıkadıklarından emin olmalıyız...
Bunları Biliyor muydunuz?
• Günümüzde, soyunu sürdürmekte olan 250'ye yakın kaplumbağa türü bulunmaktadır.
• Yaşadıkları ortama göre 3 ayrı grupta toplanırlar. Kara Kaplumbağaları, Tatlı Su Kaplumbağaları, Deniz Kaplumbağaları.
• Çok uzun ömürlüdürler. 100-150 yıl kadar yaşarlar.
• Doğada en az 3-4 bireylik gruplar halinde dolaşırlar. Bu nedenle 2-3 taneden az sayıda kaplumbağa evde beslenmemelidir.
• Kaplumbağalar avcıdırlar. Kuşları, balıkları ve yakaladıkları neredeyse tüm canlıları yerler.
• Kaplumbağalar eski jeolojik zamandan beri yaşayan hayvanlar olup 200-300 milyon yıl öncesinden günümüze kadar nesillerini devam ettirmeyi başarmışlardır.
• Kaplumbağaların çenelerinde diş yoktur. Kuşların gaga yapısına benzerlik göstermektedir.
• Deniz kaplumbağaları bir defada 100 civarı yumurta bırakırlar.
• Kaplumbağalar Ekim-Mart ayları arasında kış uykusuna yatarlar. Evde beslenilen kaplumbağaların 6-7 yaşına kadar kış uykusuna yatırılmamaları gerekmektedir.