Çocuklarımızı Biz mi Kekeme Yapıyoruz?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarımızı Biz mi Kekeme Yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Çocuklarımız üzerinde etkilerimiz ne yönde?

Haberin Devamı

Kekemelik, 7 yaşından önce ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur. Genellikle 3-5 yaş arasında başlar. İlk heceleri çıkarmakta güçlük çeker. Sıkılır, bunalır, el kol veya baş oynatarak konuşmaya uğraşır. Peki, psikolojik midir, kekemeliğin esas nedeni nedir?

Kekemeliğin ruhsal sebeplerle ilgisi daha fazladır. Nitekim kekemelikte, gırtlak, ses telleri, ağız veya dil gibi konuşmayla ilgili organlarda hiçbir bozukluk saptanmamıştır. Kekemelik bedensel bir bozukluğa sahip olsaydı belli sözlerde sürekli takılma olması gerekirdi. Oysa günlerce akıcı konuşan bir kişinin belli bir gerginlik ve heyecana bağlı olarak yeniden tutulması bu bozukluğun 
büyük ölçüde ruhsal sebeplerden ileri geldiğini açıklamaktadır.

Kekemelik genellikle erkek çocuklarda kızlardan 4-5 kat yüksek oranda görülmektedir. Aile üyeleri ve yakınlar arasında da kekemeliğe sıklıkla rastlanır. Burada ailesel yatkınlığı düşünmek gerekir. Hastalıklarda özellikle ateşli hastalıklar sonucu ortaya çıktığı da gözlemler tarafından dikkat çekilmiştir.

Haberin Devamı

Kekeme çocukların anne babalarının çocuklarından beklentileri çok yüksektir. Çocuğu sürekli denetim altında tutarlar. Kekemelikte çocuktaki duraksamaların en iç çatışmalarının dile yansımasından başka bir şey değildir. Yani korkular tetiği çekici etkenler olarak yatkın olan çocukta bu konuşma bozukluğunu başlatabilmektedir.

Kekemeliklerin çoğu geçicidir. 2-3 yaşları arasında beliren kekemeliklerin büyük bir çoğunluğu kısa sürede düzelip tümden geçebilir. Ancak ağır kekemeliklerde iyileşme oranı % 50 oranında kalmaktadır. Çocuğun ve ailenin incelenmesiyle iyileşme olasılığı bakımından ipuçları elde edilebilir. Ana baba tutumları önemli ölçüde yanlış değilse çocukta korkaklık, güvensizlik gibi ek belirtiler yoksa kekemeliğin geçme olasılığı daha yüksektir.

Ailelerin Şu Tutumlardan Kaçınmaları Yararlı Olur;

* Konuşmasına sürekli karışmalar ve düzeltmeler

* Anne babaların sabırsız ve üzgün görünüşleri, kekeleyecek diye tetikte beklemeleri çocuğun iç gerginliğini artırabilir.

Haberin Devamı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Doç. Dr. Turan Uslu

BAKMADAN GEÇME!