Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 10:00
Barsakları harekete geçirecek çay ve ilaçların bir faydası yok!
Kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlaması aynı zamanda sert ve kaka yapma sıklığının azalması ile seyreden önemli bir barsak problemidir. Değişik faktörlere bağlı olarak çocuklarda da günlük hayatı olumsuz bir şekilde etkiler. Bir de yalancı kabızlık vardır, o ise kaka kıvamında bir değişiklik olmadan kaka yapamama halidir. Çocuk Doktoru Mustafa Aydın, yalancı kabızlık hakkında aileleri bilgilendirdi.
Yalancı kabızlık genel olarak anne sütü ile beslenen, ek gıda almayan bebeklerde görülür. Bebeğin ıkınma için gerekli, karın kaslarının henüz gelişmemiş oluşu, sürekli olarak yatar pozisyonda olması en önemli sebeplerdir.
Bebeğin sadece anne sütü alması, kakanın sıvı olmasına sebep olur. Posalı ve yarı katı olmayan kakada anüsteki kasları uyarmayacağı için bebek kakasını yapamayacaktır. Bebeğin büyüdükçe hareketlenmesi, karın kaslarının kuvvetlenmesi ve ek gıdalara geçişle birlikte genelde 4-6 ay arası normale dönecektir. Zeytinyağı gibi gıdaların barsak kıvamını yumuşatacak çay ve ilaçların bir faydası yoktur. Bebeğin karnına masaj yapılması, kucağa alınıp hareket ettirilmesi faydalı olabilir. Annelerin bu durumun geçici olduğunu bilmesi, gereksiz ilaç kullanımın önüne geçecektir.
Bunlara dikkat!
- Eğer bebekte barsaklarla ilgili doğumsal bir problem, inek sütü alerjisi gibi gıda hassasiyeti yoksa bu durum geçici süreyle olacaktır.
- Önemli olan kakanın renginin sarı kıvamının yumuşak ve içinde mukus veya kan olmaması gerekmektedir. Hiçbir zaman anne sütü alan bebeklerde gerçek manada kabızlık görülmez.
- 2-3 yaş civarı olan bebeklerde daha önce yaşadığı kabızlık problemine bağlı olarak anüste çatlaklar meydana gelmekte, bu çatlaklarda bebeğin kakası normal kıvamda olsa bile canının acıyacağını düşünerek kakasını yapmaması da yalancı kabızlığa örnek olabilir.
- Böyle çocuklarda akşamları yapılacak sıcak suda oturma banyosu, poposunun iç kısmına sürülecek acı giderici ve iyileştirici kremler işe yarayabilir.
- Kakasına yapmakta zorlanan bebeklere 3-4 gün geçmeden müdahale etmeye gerek yoktur. Eğer yapamadığı için karın ağrısı ve ağlama nöbetleri oluyorsa gliserin fitil gibi bir ilaç popodan uygulanabilir.
- Ek gıdalara başlamakla, hareket etme ve büyüme ile zamanla geçecek olan bu durumun hiçbir zaman annelerde kaygı oluşturmaması gerekir.