Çocuklarda topuk ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda topuk ağrısına ne iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda topuk ağrısı neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda topuk ağrısına ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 21:11

Çocuklarda özellikle gelişim döneminde topuk ağrısı en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Ancak bu ağrılar belirli medikal ürünler ile kolay bir şekilde giderilebilir. Ancak kullanılan ürünlere rağmen ağrının geçmemesi halinde mutlaka medikal bir destek alınarak, bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Sizler için çocuklarda topuk ağrısı neden olur, topuk ağrısına ne iyi gelir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Topuk ağrısı özellikle topuk bölgesinde hissedilen bıçak ağrısına benzer bir ağrıdır. Sıklıkla bu rahatsızlık topuk dikeni yüzünden meydana gelmektedir. Ancak stres, sinir tahrişi veya tendinit gibi durumlardan dolayı topuk ağrısı meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda Topuk Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çocukluk döneminde sıklıkla topuk ağrısı büyümeden kaynaklı oluşmaktadır. Bununla beraber düşme, topuğu çarpma ve zedelenme durumlarında da topukta ağrı oluşabilmektedir. Çok nadir olarak kist gibi durumlardan dolayı da topuklarda oluşabilmektedir. Bununla beraber her dönemde görülebilecek olan topuk dikenide özellikle en sık görülen topuk ağrılarından biridir. Plantar fasial oluşması halinde ve erken tedavisi yapılmaması durumunda topuk dikeni görülebilmektedir. Topuk ağrısına en çok sebep olan iki rahatsızlık plantar fasiit ve aşil tendiniti hastalığıdır. Bilinen diğer topuk ağrısı sebepleri ise şöyledir;

Aşil Tendonu Yırtılması

Bursit

Aşil Tendiniti

Gerilme Kırıkları

Romatoid Artrit

Plantar Fasiit

Kemik Enfeksiyonu

Haberin Devamı

Topuk ağrısı kendi içerisinde yaş gruplarına göre değerlendirilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde görülen topuk ağrılarının en büyük sebebi büyüme plağının gelişmesine ve ondan dolayı bölgenin ağrı yaşamasından dolayı meydana gelmektedir. Bu yaş grubunda sıklıkla taban desteği ve spor aktivitelerinin düzenlenmesi ile bu rahatsızlık geçirilebilir. Bazı durumlarda oluşan hastalıklarda topuk ağrısına sebep olabilmektedir.

Çocukluk ve ergenlik döneminde aşırı kilo alımı topuk ağrısına sebep olabilir. Kilonun artması, topuğunda daha fazla ağrı kaldırmasına sebep olur. Bundan dolayı topuk hasar alarak, ağrı yaşamaya başlar. Topuk ağrısı ile kemik ağrısı farklıdır. Zaman zaman özellikle çocukluk döneminde meydana gelen kopmalar, aşil tendonunda travma yaratmaktadır. Özellikle travmalar yorulma ve aşırı yüklenmeden dolayı topukta ağrıya sebebiyet verebilir.

Çocuklarda Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?

Özellikle çocukluk döneminde ve ergenliğe geçiş sırasında çocuklarda sıklıkla aşırı kilo alımı görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda çocukların ağırlığının artması ile birlikte topuğa yüklenen yükte artmaktadır. Bunun engellenmesi için mutlaka kilo kontrolünün düzgün bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Topuk ağrısının yayılmaması için mutlaka kasların esnek bir şekilde tutulması gerekmektedir. Topuk ağrısını engellemek için mutlaka doğru bir ayakkabı kullanımı yapılması gerekmektedir. Özellikle çocukların ortopedik ve doğru ayakkabı giymeleri topuklarda oluşabilecek olan rahatsızlıkları engellemektedir. Düz taban, babet ve benzeri ayakkabılar vücudun ağırlığını büyük bir oranda hissettirir. Zaman içerisinde topuk bölgesi aşınır, tabanın deforme olmasına neden olmaktadır. Seçilecek olan ayakkabının mutlaka yumuşak tabanlı tercih edilmesi gerekmektedir. Ortalama 3 cm yüksek olan ayakkabılar ve ayak bileğini destekleyen ayakkabılar ile meydana gelen topuk ağrılarını engelleyebilirsiniz. Çocuklarda topuk ağrısına iyi gelebilecek olan yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

Esneme hareketleri ile çocuklara baldır kasları egzersizi yapılabilir. Bu egzersiz özellikle topuk ağrısını geçirmeye hatta iyileştirme yardımcı olur. Çocuğun çıplak ayakla yürümesi engellenmelidir. Mutlaka ayağında bir ev ayakkabısı olmalıdır. Ayakkabısız yürümelerde özellikle plantar fasyaya aşırı baskı yapılmaktadır. Bundan dolayı mevcut ağrı artabilir.

Buz uygulaması yapılabilir. Ortalama günde bir, iki kere 20 dakika buz uygulanmalıdır. Buz özellikle iltihaplanmanın engellemesi için yapılabilecek en iyi yöntemlerden biridir. Buzla mutlaka topuk arasına bir havlu yerleştiriniz. Uygulama sırasında direkt olarak cilde buz temas etmemelidir.

Çocuğu bir süre dinlendirebilir, fiziksel aktivitelerini azaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mevcut ayakkabıyı değiştirerek destekli, ortopedik ve daha yumuşak bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Özellikle bilek destekli olan ayakkabılar çocukların topuk ağrılarını büyük bir oranda azaltmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!