Güncelleme Tarihi:
Üst solunum sistemi burun, ağız, sinüsler ve boğaz bölümlerini içerir. Burun akıntısı ve tıkanıklığı çocukların hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Diğer semptomlar:
Alt solunum sistemi ise akciğerler ve bronşları içerir. Üst solunum sistemine göre daha ciddi şikayetlere yol açabilir. En sık görülen semptomlar:
Solunum sistemi hastalıklarının pek çok nedeni olabilir. Üst solunum sistemi için en sık neden viral enfeksiyonlardır. Boğaz ağrısı, nezle, krup, influenza (grip) en sık görülen viral enfeksiyonlardır ve genellikle 4 – 10 gün içerisinde düzelirler.
Evde destek tedavisi genellikle yeterli olur, antibiyotik kullanımının bir faydası olmaz.
Viral alt solunum yolu enfeksiyonları da genellikle hafif seyreder. Bronşiolitler bu duruma örnek gösterilebilir. Bebeklerin % 10’unda özellikle RSV virüsüne bağlı gelişmişlerse ağır seyredebilir.
Üst solunum yollarındaki bakteriyel enfeksiyonların görülme bölgesi sinüsler ve boğazdır.
Bakteriyel pnömoniler ise viral bir enfeksiyonu izleyebileceği gibi alt solunum yolu enfeksiyonunun ilk göstergesi de olabilir. Bebek ve küçük çocuklarda hızlı nefes alıp verme, hareketlerde azalma, iştahsızlığa neden olabilir. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olabilir.
Alerjiler de solunum sistemi hastalıklarının önemli bir nedenidir:
Astım, allerjiler, enfeksiyonların yanı sıra aşağıdaki nedenlerde solunum sistemi şikayetlerine yol açabilir:
Üç yaş ve altı küçük çocuklar, büyük çocuklara göre daha sık hasta olur ve daha sık solunum sistemi hastalıklarına sahip olurlar. Bu nedenle daha yakından takip edilmeleri gerekir.