Güncelleme Tarihi:
Soğuk algınlığına neden olan başlıca virüsler; rinovirüsler, adenovirüsler, coronavirüsler ve RSV'dir. Hastalık kış ve sonbahar aylarında çok daha sık görülür.
Çocuklarda Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?
Hastalığın kuluçka süresi ise yaklaşık olarak 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi ise, genellikle 1 hafta olarak bilinir. Küçük çocuklarda ise, genellikle bu süre uzayabilir. Nezle sıkça grip hastalığı ile karıştırılıyor. Ama nezle gribe göre çok daha hafif bir şekilde seyreden bir hastalıktır. Nezle ile grip arasındaki en büyük fark ise, gripte meydana gelen burun akıntısıdır. Soğuk algınlığı, çocuk ya da yetişkin her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Fakat genellikle ilk 6 ay anneden geçen antikorlar bebeği korumaya yardımcı olur. Daha sonraki dönemde ise, bir çocuğun yılda 6-8 nezle atağı geçirmesi gayet normal sayılır. Okul dönemi ile birlikte çocuklar çok daha kalabalık ortamlarda bulunmaya başladığından dolayı, bu sayı giderek artar. Yetişkinler ise, yılda 2-3 defa atak geçirebilir.
Çocuklarda görülen soğuk algınlığının geçmesi için ona vitamin ve mineral bakımından zengin içerikli besinler vermeniz gerekir. Bunlar ise;
Nane ve limon
Tarçınlı ballı süt
Zencefilli bal
C vitamini
Limonlu ıhlamur
Tavuk ve paça çorbası
Ekinezya
C vitamini çayı
Boğaz pastilleri
Çocuklarda Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? (Bitkisel ve Doğal Öneriler)
Soğuk algınlığından sadece yiyeceklerle değil bazı bitkisel çözümlerle de kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Doğadan gelen bitkiler soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklar için çok iyi bir şifa kaynağıdır. Ama bunları fazla tüketmemeye dikkat etmeniz gerekir. Yeşil çaylar grubunda ise, günde iki bardaktan fazlasını tüketmek, kişi için zararlı olabilir.
Bir french press ya da demlik yardımı ile bitki çaylarını da demleyerek içebilirsiniz. Burun dolması, akıntı, hapşırma soğuk algınlığının en bilinen semptomları arasında yer alır. Pek çok ilaç bulunsa da, doğal yaklaşımlarla da soğuk algınlığını kolaylıkla giderebilirsiniz. Burun yıkama, uçucu yağların solunması, vb. gibi bazı yöntemlerle nezleyi ortadan kaldırabilirsiniz. Karmaşık bir hale gelmediği ve sinüzite ya da kulak enfeksiyonuna neden olmadığı sürece antibiyotiklerle tedavi edilmez. Soğuk algınlığına etkili olan bitkiler ise şunlardır;
Adaçayı: Kış aylarında adaçayını evinizden eksik etmemeniz pek çok uzman tarafından öneriliyor. Adaçayı, mucize bir bitkidir. Ülkemizde ise, yaklaşık 86 tür adaçayı yetişir. Bunlardan 40 tanesi ise, sadece Anadolu’da yetişir, dünyada da başka bir yerde bulunmaz. Pek çok faydası olmasının yanında, kuvvetli bir mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Mukozanın ödemini ve boğaz salgılarını azaltır. Soğuk algınlığı için çayı ve gargarası tavsiye edilir.
Ihlamur: Evinizden eksik etmemeniz gereken bir diğer bitkidir. Ihlamur, solunumu rahatlatmaya yardımcı olur ve çok iyi bir balgam söktürücüdür. Aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlendirir.
Meyan kökü: Ülkemizde çok yaygın şekilde kullanılır. Öksürüğe karşı da çok iyidir. Ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda gıcıklanma gibi şikâyetleri geçirmek için de çayı oldukça faydalıdır.
Ekinezya: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda hastalıklara karşı vücut direncini de arttırır. Zengin bir A, C ve E vitamini deposuna sahiptir. Kuvvetli bir mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda da iltihap giderici bir etkisi vardır.