Güncelleme Tarihi:
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, yaz aylarında çocuklarda görülen yaz hastalıklarına dikkat çekerek, “Yaz ishalleri, kusma ve ishal çocuklarda görülen en sık hastalıklardır. İshalleri gerçekten çok sık görüyoruz. 2 yaş altı çocuklarda ishaller çok önemli. Her çocuk ishal olabilir ama her çocukta ishalin yanı sıra belirgin kusmalar varsa ve yeterli sıvı veremiyorsak, idrar miktarının azaldığını düşünüyorsak bunun yanı sıra ağladığında gözyaşı yok, ağız kuruluk ve düşmeyen ateşi varsa, evet bu bir alarm durumudur doktora gidilmesi gereken bir durumdur” dedi.
Hangi durumlarda doktora gidilmeli?
Çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıkları hakkında bilgi veren Dr. Reyhan Erol, “Kış mevsiminin bitmesi ile birlikte yaz hastalıkları başlıyor. Bunlardan en önemlileri güneş çarpması, güneş yanıklarını çok sık görüyoruz. Yaz ishalleri, kusma ve ishal çocuklarda görülen en sık hastalıklardır. Çocuklarda yaz enfeksiyonları dediğimiz ishallerin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları, dış kulak yolu ve orta kulak yolu gibi hastalıklarda artış görüyoruz. İshalleri gerçekten çok sık görüyoruz. 2 yaş altı çocuklarda ishaller çok önemli. Her çocuk ishal olabilir ama her çocukta ishalin yanı sıra belirgin kusmalar varsa ve yeterli sıvı veremiyorsak, idrar miktarının azaldığını düşünüyorsak bunun yanı sıra ağladığında gözyaşı yok, ağız kuruluk ve düşmeyen ateşi varsa, evet bu bir alarm durumudur doktora gidilmesi gereken bir durumdur” şeklinde konuştu.
Çocuklar günde en az 15 dakika güneş ışığı almalı
Yaz aylarında çocukların dışarıya çıkma saatlerinin önemli olduğunu vurgulayan Erol, “Çocukların çoğu oyun çocuğu oluyor ve onları evde tutmak aslında 6 aylıktan itibaren bir hayli zor. Çocuklar yazın güneş alsın istiyoruz. Çünkü güneş ışınları D vitamini açısından çok önemli. Özellikle en azından 15 dakika çocukların güneşe çıkmasını istiyoruz. Saat 11 ile 16.00 arası güneş ışınları dik geldiği için zararlı bir dönem. O yüzden ebeveynlere diyoruz ki saat 16.00’dan sonra gündüzleri 11’den önce 15 dakika yeterli olacaktır” diye konuştu.
Ebeveynleri uyaran Güler, cama çıkararak çocukların güneşten yararlanmadığını ve D vitamini almadığına dikkat çekerek, çocukların muhakkak dışarı çıkmaları gerektiğini bildirdi.
Yaz sıcaklarına karşı doğru beslenme önemli
Çocukları yaz aylarında sıcaklara karşı doğru beslemek görevinin ebeveynlere düştüğünü belirten Erol, “Bol sıvı alınması çok önemli, çocuklarda sıvı kaybı çok daha kolay oluşabiliyor. Her kilo başına yaklaşık 3 çay bardağı kadar sıvı alması gerekiyor. Protein, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz. Karbonhidrat içeriği düşük besinler tercih ediyoruz. Her gün bir çocuğun bir top dondurma yemesinde sakınca yok” ifadelerini kullandı.
İHA