Güncelleme Tarihi:
Kronik sinüzit burun çevresindeki sinüslerin üç aydan daha uzun süredir enfeksiyon halinin devam etmesi olarak tanımlanıyor. Erişkin ve çocuk kronik sinüzitinin nedenleri arasında ise belirgin farklılıklar var. Çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olmaları ve vücut savunma sistemlerinin de yeterince gelişmemiş olmaları nedeniyle sinüzite yakalanma olasılıklarının yüksek olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahı Doç. Dr. Erkhan Genç, önemli bilgiler aktardı.
Özellikle evinde sigara içilen, beslenmesi yeterli olmayan ve aşıları tam olmayan çocukların kronik sinüzit konusunda risk altında olduklarını söyleyen Genç, “Çocuklarda sinüsler belli bir yaş sırasına göre gelişir. Doğumda ancak iki göz arasında birkaç odacık şeklinde olan sinüsler, çocuk büyüdükçe bu alandan gelişerek alındaki maksiller sinüslere, kafa ortasındaki sfenoid sinüse ve en son da alın bölgesindeki frontal sinüse dönüşür. Genellikle çocuklarda etmoid bölge denilen gözlerin arasındaki sinüsler enfeksiyona daha sık yakalanır” şeklinde konuşuyor.
Sinüzitin alerjik çocuklarda daha sık görüldüğünü ekleyen Doç. Dr. Erkhan Genç, “Bunun nedeni sinüs açılma ve havalanma deliklerinin alerji nedeniyle sıklıkla tıkanmasının yanı sıra alerjide oluşan salgıların da sinüs açılma yerlerinde tıkaçlar oluşturmasıdır” diyor ve devam ediyor.
Kronik sinüzit kalıcı hale gelebilir
Sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucunda enfeksiyon kalıcı bir hale gelebilir. Bunun için sinüslerin açık tutulmasına yönelik ve sinüzite neden olan mikroorganizmaya uygun ilaç kullanmak gerekir.
Geniz eti sinüzite zemin hazır
Çocuklarda bir diğer sorun ise adenoid dokusu dediğimiz geniz etinin büyük veya küçük olmaksızın sinüzit hastalığına zemin hazırlamasıdır.
Olumsuz sonuçlar doğurur
Sinüzit çocukta devamlı burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gece horlaması, horlama sırasında nefes kesilmeleri ve sık kulak enfeksiyonu geçirme gibi olumsuz durumlara yol açabilir.
Tedavi
Tedavi bilinen ve yaygın kullanılan tedavisinde antibiyotik, burun açıcı sprey veya ilaç ve burun içi sprey kortizon uygulanması gerekir. Sinüzit aslında ilaç tedavisine iyi cevap verebilir.
Tedavi ile sonuç alınmazsa
Nadiren sonuç alınamayan hastalarda adenoidektomi (geniz etinin cerrahi olarak çıkarılması) ilk seçenektir. Bu tedavi de sonuç vermezse çok kısıtlı alanı içeren fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi yapılması gerekebilir.