Güncelleme Tarihi:
Çocukluk çağında en sık görülen problemlerden birisi kaygı bozukluğudur. Diğer adı anksiyete bozukluğu olan bu hastalık çocuklar arasında %8 ile arası değişen bir yaygın orana sahiptir.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Neden Olur?
Kaygı bozukluğu çocukların işlevselliğini büyük oranda etkileyen bir hastalıktır. Fizyolojik, bilişsel, duygusal ve davranışsal etkilerinden dolayı çocukların her alanını olumsuz etkilemekte, aile ve arkadaş çevresinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Çocuklarda kaygı bozukluğunun tam bir sebebi bulunamasa da sebepleri çocuktan çocuğa göre de değişebilir. Korku ile kaygı arasındaki kaynak şiddet ve süre bağlamında fark olduğu söylenmektedir. Korkunun kaynağı bilinse de kaygının kaynağı bilinememektedir.
Kaygıya sebep olabilecek pek çok etken bulunmaktadır. Stres, çaresiz hissetme, çocukların kendisini tehdit altında hissetmesi gibi nedenle kaygı bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra çocukların çevreyi algılayış tarzına göre de kaygı nedenleri değişebilmektedir. Çünkü bazı çocuklar için ortam güvenilir ve huzurlu ise, bazı çocuklar için aynı ortam kaygı oluşturmasına neden olabilmektedir.
Çocuklarda kaygı bozukluğunu çocukluk yaşantısından gelmektedir. Bu yaşantının çocuğun anne, baba ve öğretmen ilişkisinin yanı sıra akrabalık ilişkilerinin de etkisi olduğu bilinmektedir. Reddedici ve küçük düşürücü tutumlar çocuklarda kaygılı bir tutum oluşmasına neden olmaktadır. Çoğu zaman bu durum ileride ergenlik döneminde de devam edebilmektedir.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda görülen kaygı bozukluğu uygulanan bazı tedaviler ile düzelebilmektedir. Fakat bunun için ebeveynlerin çocuklarını iyi gözlemlemesi ve belirtilerin varlığını fark etmesi gerekmektedir. Çocuklarda kaygı bozukluğunun belirtileri şunlardır:
- Ruh halinde var olan bir sinirlilik
- Huzursuzluk, tahammülsüzlük ve gerginlik hali
- Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri
Bunlar dışında fizyolojik olarak kaygı bozukluğu bazı belirtiler gösterebilmektedir. Çocuklarda fizyolojik olan belirtileri şunlardır:
- Sürekli baş ağrıları
- Kalp atışında ve nefes alıp verişinde farklılıklar
- Yutma güçlüğü
- Mide ve bağırsak hareketlerindeki değişimler
- Avuç içinin sürekli sıcak veya soğuk olması
- boyun ve omuz bölgesindeki kas gerilmeleri
- Kızarma ve kalp çarpıntıları
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda kaygı bozukluğu belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka bir çocuk psikiyatri doktoruna başvurulması gerekmektedir. Kaygı bozukluğun uygulanan en etkili yöntem bilişsel davranış terapisidir. Bu terapinin yanı sıra oyun terapisi yöntemi de olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Kaygı bozukluğu tedavisinde doktor ile çocuk arasında yeterli bir güven ortamı oluşmalıdır. Bu güvenin oluşmasından sonra kaygı duyulan obje, durum ile çocuk karşılaştırılmaktadır. Önceden kullanılan işlevsiz baş edim yöntemleri kullandırılmamaktadır. Kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılan bu yöntem halk arasında maruz kalmak olarak da adlandırılmaktadır. Bu tedavi yöntemi çocuk ile kaygı yaratan durumun karşı karşıya getirilmesi ile yapılır. Karşı karşıya getirme eylemi ise çocuğun isteği dahilinde kademeli olarak uzman ile beraber yapılan bir yöntemdir.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğunda Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Kaygı bozukluğu olan çocukların aileleri bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Özellikle yaşadıkları kaygılar kesinlikle eleştirilmemeli ve duyguların ifade edilmesinde teşvik edici davranışlar sergilenmelidir. Bunun yanı sıra bilişsel davranış terapisinde anne ve babalar terapistlerin yardımcıları olmaktadır. Gerektiği zaman seans içerisinde yapılanlar evde de yapılarak çocuklara yardımcı olunmalıdır.