Güncelleme Tarihi:
Çocuğunuzun gözlerindeki sulanma ve çapaklanma, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir.
Gözyaşı, alt ve üst göz kapağının burna yakın ucundaki bir delikten emilip, ince bir kanal yoluyla burun arkasına akar. Çoğu bebekte kanalın burna açılan alt ucu doğum sırasında ince bir zarla kaplıdır ama birkaç hafta içinde bu zar açılır. Yırtılarak açılma gecikirse sürekli ya da ara ara olan gözyaşının dışarı akması ve kirpiklerde yapışma oluşur. Burun kenarına, alt kapağın biraz aşağısına basmakla tıkalı gözyaşı kanalından gözün içine doğru iltihabın geldiği görülebilir. Bu çocuklarda sık sık göz iltihapları görülebilir. iltihabın tipik belirtisi olan çapaklanma antibiyotikli göz damlaları ile düzelir ama ilaç kesilince hemen tekrarlama eğilimindedir.
Gözyaşı Tıkanıklığı Nasıl Oluşur?
Gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık, iltihap, travma gibi değişik sebeplerle, her yaşta olabilir. Doğuştan olanların nedeni, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanallarının tamamen açılmamış olmasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin burna açıldığı yerdeki zarın delinmeden, bebeğin doğmasıdır. Bu durumda gözyaşı dışarı akmaktadır.
Gözyaşı Tıkanıklığı Nasıl Tespit Edilir?
Detaylı bir göz muayenesi yapıldıktan sonra gözde sulanma ve çapaklanmaya neden olan diğer etkenler ortadan kaldırılır. Daha sonra ise kanallara, gözyaşı deliklerinden ucu sivri olmayan bir iğne ile girilerek sıvı verilir, hasta sıvının genzinden geldiğini hissederse kanalların açık olduğu, aksi takdirde kapalı olduğu anlaşılır.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi?
Yenidoğan bebeklerin yarısına yakınında doğuştan gözyaşı kanal tıkanıklığı vardır. Tıkanıklığın ilk belirtisi gözlerde sulanmadır. Sulanmaya, ilerleyen günlerde çapaklanma eşlik eder. Tedavi olarak yeni doğan bebeklerde masaj yapılabilir ancak gecikmiş durumlarda gözyaşı kanallarına girilerek kanalların serumla açılması gerekir. Uygulanan bu yöntemle gözyaşı kanalı %90 gibi yüksek bir ihtimalle açılır. Açılamayan durumlarda ameliyat gerekir.
Göz Hastalıkları Uzmanı
Op. Dr. M. Erman Emre