Çocuklarda görülen havale çeşitleri

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda görülen havale çeşitleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 09:32

Eğer Sara krizlerini bir ilaç ile kontrol altına alabiliyorsak...

Haberin Devamı

Çocuklarda ateşli ve ateşsiz olmak üzere iki tür havale ile karşılaşıldığını söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç.Dr.Barış Ekici, çocuklardaki havaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Havale geçirme, Sara krizleri çocuklarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Yenidoğan dönemi olarak adlandırılan yaşamın ilk 28 günü tüm yaş grupları içinde en çok Sara krizi geçirilen dönemdir. Aslında beynimiz ne kadar genç ise o kadar havale geçirmeye yatkındır.

Çocuklarda görülen havale çeşitleri

İki tür havale ile karşılaşıyoruz. Ateşli havaleler ve ateşsiz havaleler.

ATEŞLİ HAVALELER:

Eğer çocuk Sara krizinin geçirirken veya hemen sonrasında ateşi 38 derecenin üzerinde çıkıyorsa bu durumu ateşli havale olarak değerlendiriyoruz. Genel olarak ateşli havaleler daha iyi huylu olmaya eğilimlidirler. Çoğu 6 yaşından sonra devam etmez. Oysa ateşsiz havaleler daha ileri yaşlara kadar edebilir.

ATEŞSİZ HAVALELER:

Ateşsiz havalelerin iyi veya kötü huylu olduğunu değerlendirmek için ise birkaç parametreyi değerlendirmek lazım. Havale ne kadar kısa sürüyor ve seyrek geliyorsa o kadar daha iyi huylu olacağını düşünürüz. Tüm vücudun etkilendiği, çocuğun nöbetler sonrasında durgunlaştığı sık nöbetlerin zeka gelişimini etkileme riski daha fazladır. Bazı nöbet tipleri, örneğin West Sendromunda görülen kasılmalar, kötü gidişatın habercisi olabilirler. Genel olarak sadece uykuda geçirilen nöbetler daha iyi huylu olarak kabul edilebilir.

 

Çocuklarda görülen havale çeşitleri
 

Eğer Sara krizlerini bir ilaç ile kontrol altına alabiliyorsak hafif bir epilepsi ile karşı karşıya olduğumuzu düşünürüz. Bu durumlarda ilaçları kesmek için nöbetsiz geçen 2 yıl güvenli bir yaklaşımdır. Bu süreyi ortalama olarak düşünmek daha doğru olacaktır, çünkü ilaç kullanımı 1 ay gibi kısa bir süre olabileceği gibi yıllarca da devam edebilir.

Bazen nöbetleri durdurmak daha zor olabilir. İki ya da 3 ilacı aynı anda kullanan hastalarımız olabiliyor. Eğer ilk iki ilaç denemesi ile nöbetler kontrol altına alınamıyorsa bu duruma dirençli epilepsi denilmektedir.

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç.Dr.Barış Ekici

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!