Çocuklarda düşme vakaları

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda düşme vakaları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 11:15

Kafa çarpması gibi durumlarda ne yapılmalı?

Haberin Devamı

Çocuklar düşe kalka büyüyor ancak asit düşmeler önemli olmasa da özellikle yarım metreden yüksek bir noktadan düşme ya da çocuğun direkt kafasını çarpması, bir hasar olduğu şüphesini uyandırıyor. Çocuk Doktoru Erhan Ateş, bu tip durumlarda ailelerin alması gereken önlemleri anlattı.

Çocuk Düştükten Sonra Ne Yapılmalı?

Düşme sonrası çocuğun vücudunda ağrılı herhangi bir nokta, şişlik ve morluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer vücudun bir noktasında çok belirgin bir ağrı varsa, kırık-çıkık-burkulma ya da doku-organ zedelenmesi ihtimali oluşacağından, çocuğu bir hekime götürmek gerekir.

Düşme nedeni ile etkilenen bölgede oluşan şişlik ve/veya morluk için alınması gereken ilk önlem, o bölgeye buz koymak olmalıdır. Çocuk ağlayıp itiraz etse de acilen hasar gören vücut bölgesine buz uygulanmalıdır. Buz uygulaması, o bölgedeki kan damarlarını büzecek, bu da doku hasarını ve cilt içine kanamayı azaltacaktır.

Haberin Devamı

Çocuk İlk 24 Saat İzlenmeli

Düşen çocuğu ilk 24 saat içinde dikkatle izlemek şarttır. Hekimler, travma geçiren kişileri Glasgow Koma Skoru adı verilen bir değerlendirme sistemiyle takip ederler. Bu skorlamada hastanın gözlerini kendi kendine rahatlıkla açıp kapaması, sözlü uyaranlara tam olarak uyabilmesi, anlamlı söz ve mimiklerle cevap vermesi ve istenilen hareketleri rahatlıkla yapabilmesi en iyi durumu yansıtır. Anne baba da 24 saat süreyle çocuğun bilincinin yerinde olup olmadığını, aşağıda belirtilen kriterlere dikkat ederek izlemelidir.

Kafayı Çarpma Durumlarında Yapılması Gerekenler

• İlk 24 saat içinde kendiliğinden ve fışkırır tarzda kusma olursa, beyin için basıncı artmış olabilir.

• Kusmayan ve herhangi bir şikayeti olmayan çocukta normal beslenme ve uyku düzeni devam ettirilmelidir. Normal uykusunu uyumasına izin verilen çocuk 2 saatte bir uyandırılarak gözlerini rahat açıp açmadığı ve bilincinin iyi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şüphe varsa hekime başvurulmalıdır.

• Çocuğun gözbebeklerine sık sık bakılmalıdır. Çocuğun gözbebeklerinin sürekli eşit olduğundan emin olunmalıdır.

Haberin Devamı

• Travma sonrası fışkırır gibi kusan ve/veya uykuya eğimli olan ve /veya gözbebeklerinde farklılık ya da gözbebeklerinde ışığa karşı normalden daha az tepki verme hali saptanan çocuklarda kafa kemiklerini gösteren film ya da beyin tomografisi çekilmesi gerekebilir. Kafa içinde basınç artışından şüphe edildiğinde öncelikle kusmayı engellemek amacıyla çocuğun ağzından beslenmesine ara verilecek ve çocuğa serum takılacaktır.

ÇOCUĞUNUZU EVDE BEKLEYEN TEHLİKELER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!