Çocuklarda doğuştan gelen şekil bozuklukları

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda doğuştan gelen şekil bozuklukları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 12:40

Bu hastalıklar tedavi edilmezse travmalara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Dudak-damak yarığı, kepçe kulak ve yapışık parmak hastalıkları çocuklarda doğuştan gelen ve en çok karşılaşılan şekil bozukluklarıdır. Bu hastalıklar zamanında tedavi edilmezse travmalara yol açabilir. Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, doğuştan gelen şekil bozuklukları konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları ve tedavi yollarını anlattı.

Doğuştan gelen ve çocukların yüz, kafa, diğer organlarında deformasyona yol açan yüzlerce hastalık söz konusudur. Ancak en sık karşılaştığımız şekil bozuklukları kepçe kulak, dudak-damak yarığı ve bitişik parmaktır. Erken tedaviyle bu hastalıklar ortadan kaldırılmaktadır.

Kepçe kulak

Toplum içinde “kepçe kulak” diye adlandırılan, kulaklardaki deformasyonlar ve hatalı gelişmelerle kendini gösteren şekil ve görüntü bozukluğu çocuk okula başlamadan düzeltilmelidir. Doğum sonrası bebeğin yumuşak kıkırdak dokusuna sahip kulağı basit bantlama tekniği ile genellikle düzeltilmektedir. Bu tedavi yöntemi uygulanmamışsa, 7 yaşına kadar operasyonel bir işlemle çocuk kepçe kulak sorunundan kurtarılmalıdır. Kısa süren bu operasyondan çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Çocuk, kepçe kulak görüntüsünden ömür boyu kurtulur. Toplumumuzda bu sorunun tedavisi genellikle ergenlik döneminden sonraya bırakılmaktadır. Bu da ailelerin aşırı koruyucu yaklaşımından kaynaklanıyor. Tedavi olmayan çocuk, kepçe kulak görüntüsü nedeniyle okulda sosyalleşme, öz güven eksikliği, psikolojik travma gibi sorunlar yaşayabilmektedir.

Haberin Devamı

Yapışık parmak hastalığı

Doğuştan gelen ve en sık görülen şekil bozukluklarından bir diğeri de “yapışık parmak” hastalığıdır. 3. ve 4. parmaklarda daha çok kendini gösterir. Bu şekil bozukluğu çocuklarda kavrama ve elde tutma sorunlarını beraberinde getirir. Tedavisi 2 yaşından sonra gerçekleştirilir. Sonuçlar başarılıdır. Tedavi edilmezse elde ciddi şekil bozuklukları ve fonksiyonel kayıp söz konusu olur.

Tavşan dudak hastalığı

Yüz bölgesinde doğuştan gelen ve en sık rastlanan hastalık dudak-damak yarıklarıdır. Toplumda tavşan dudak diye bilinen bu şekil bozukluğu aslında işitme kayıplarına yol açabilmekte, bütün ağız ve solunum yollarını olumsuz etkileyebilmektedir. Dudak-damak yarığı birlikte ve ayrı ayrı olarak görülebilmektedir. Yapılacak tetkiklerle anne karnında tespit edilebilir. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalığı taşıyan çocukları bekleyen en önemli sorun beslenme problemidir. 11 ya da 12. ayda yapılması gereken ameliyat için bebeklerin ilk 2 ila 4 ayda çok iyi beslenmesi gerekir. Tedavi edilmeyen çocuklarda konuşma bozukluğu, toplum içinde dışlanmışlık, öz güven eksikliği gibi ciddi psikolojik sorunlar ortaya çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!