Güncelleme Tarihi:
Genellikle bebekler doğduğunda ilk olarak topuk kanı alınarak tahlil yapılır. Bu test sayesinde bebeklerdeki CRP değeri hakkında bilgi alınır.
Çocuklarda CRP Yüksekliği Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerden alınan topuk kanı sonucunda elde edilen CRP yüksekliğinin temel nedenlerinden birisi de enfeksiyonlardır. Özellikle de yeni doğan bazı bebeklerin kanında enfeksiyon tespit edilir. Bunun pek çok farklı vardır. Aynı zamanda temel olarak enfeksiyon sonucunda CRP yüksekliği oluşur. Bu durum ise, bebeğin gelişim süreci ile birlikte organ, eklem ile kas sistemlerinde önemli bir sorun yaratabilir. Bunların önüne geçebilmek için bebeklerde görülen crp yüksekliğini engellemek için belli bazı tedavi yöntemlerini kullanmak gerekir.
CRP yüksekliğinin altında yatan başka bir hastalık varsa o zaman tedavi yöntemleri de değişkenlik gösterebilir. Bu durum ise, özellikle de topuk kanı ile birlikte yapılacak olan test üzerinden kolaylıkla anlaşılır. Bu sayede bu soruna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de uygulanır.
Bebeklerde CRP Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
Genel anlamı ile iltihaplar ve enfeksiyon üzerinden ortaya çıkan CRP yüksekliğini tetikleyen, pek çok farklı unsur vardır.
Alt solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar
İdrar yollarında bulunan enfeksiyon sorunu
Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar
Beyin zarında meydana gelen iltihaplanmalar
Lenf düğümlerinin bakteri nedeni ile iltihap kapması
Eklemlerde ortaya çıkan iltihaplar
Kan damarlarında meydana gelen iltihaplanma
Damar içi duvar kalınlaşması ya da kalp hastalıkları
Crohn ya da ülseratif kolit gibi çeşitli sindirim sistemi sorunları
Zatürre gibi farklı hastalıkların üzerinden yaşanan enfeksiyon
Tüm bu ve benzeri pek çok değişik nedenden dolayı bebeklerde CRP yüksekliği de meydana gelir. Ele alınan test ile sonucunda topuk kanı alınarak teşhis yapılır. Bu sayede hastalığın temeline bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de uzman doktor kontrolü altında ele alınır.
Çocuklarda CRP Nasıl Düşürülür?
CRP (C-reaktif protein) sözü edilen hastalıklar bakımından bir belirteçtir. CRP değerinin düşmesi için bu sorunun altında yatan tedavinin de planlanması gerekir. Altında yatan hastalık tedavi edildiği zaman CRP değeri de tedaviye yanıt vererek düşer. Doğrudan CRP değerini düşürmek için kullanılan bir ilaç tedavisi yoktur.
Belirgin hastalık hallerinin dışında yaşam alışkanlıklarında bazı önemli değişiklikler yaparak diyabet riskini ve kalp damar hastalıkları azaltmak da mümkündür. Diyabet ve kalp damar hastalıkları CRP değerinin yükselmesine yol açar. Bu hastalıklara önlem olarak da yaşam alışkanlıklarımızda değişiklik yaptığımız zaman dolaylı olarak CRP değerinin düşmesini de sağlayabilirsiniz. Bu alınan tedbirler ise, sadece CRP ile ilgili değil aynı zamanda genel sağlığı korumak için alınan tedbirlerdir.
CRP Değerinin Düşürülmesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sigarayı bırakmak ve olabildiğince sigara dumanından uzak durmak
Alkol tüketimi sırasında aşırıya kaçmamak
Tereyağı, margarin ve iç yağı yerine zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarla hazırlanmış olan gıdaları tercih etmek
Doymuş yağlardan ve yüksek kalorili gıdalardan kaçınmak
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin yağsız olanlarını ya da yarım yağlı olanlarını tercih etme
Kırmızı et tüketimini haftada yaklaşık 1 - 2 porsiyon ile sınırlandırmak, kırmızı et yerine daha çok tavuk ya da balık eti tercih etmek
İşlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmak