Güncelleme Tarihi:
Genç çiftler, evlendikleri ilk günden itibaren kurdukları ailenin sınırlarını belirliyor, kendi aileleri ile düzenli ve seviyeli bir ilişki kuruyor. Çoğunlukla çiftlerin her ikisi de çalıştığı için aileler arası ilişkileri dengelemeye özen gösteriliyor. Fakat çiftlerin anne ve baba olmasıyla bu süreç farklılaşmaya başlıyor. Özellikle çalışan anne ve babalar, bebeklerinin bakımı için yardımcıya ihtiyaçları duyarlar. Aile büyüklerinin aynı şehirde olması, bebek bakımına yardımcı olmaları bebekli yaşamın ilk dönemindeki adaptasyon ve uyum için çok önemlidir. Kendi çocuğunun aile yaşamını kabul eden, ebeveynlik rolüne saygı gösteren, eşler arası kararlara müdahale etmeyen, çocuk yetiştirme tarzını eleştirmeyen, çocuğunun evinin kurallarına uyum gösteren, açık iletişimde olan aile büyükleri, küçük çocukların gelişimine oldukça olumlu katkı sağlar. Bazı ebeveynler ise aile büyüklerinden sadece bakıcıları kontrol etmesini ister. Bu duruma uyum gösteren aile büyükleri kendi çocuklarının, kendilerinden bağımsızlaşmasına ve olumlu ebeveyn davranışları göstermelerine zemin hazırlar.
Günümüzde anne ve babalar çocuklarını bakıcı yerine kendi ebeveynlerine bırakmayı tercih ederler. Aile büyüklerinin torunlarının bakımını, çocuğun evinde yapmaları doğrudur. Çocuğun düzeni her iki evde de olmamalıdır. Çünkü anne ve babasından uzaklaşan çocuk, anneanne/babaanne ve dedeye bağlanır. Çocuklar böyle bir düzende kendi ebeveynlerinin kurallarını kabul edemez, onları dinlemez ve sağlıklı ebeveyn çocuk ilişkisi geliştiremezler. Bazı büyükler, çocuklarının evinde son derece etkin olmak ister. Aile büyükleri de kendi çocuklarının büyüdüğünü kabul edemez ve onları kendi çocuklarının önünde azarlar, eleştirirler. Her duruma müdahale eden aile büyükleri ayrışmayı başaramazlar. Bu da onların kendi çocukları ile olan ilişki türleri hakkında bilgi verir.
Aile büyüklerinin varlığı ebeveynler için çok önemli bir şanstır. Fakat aile büyüklerinin, çocuğun bakımında geri planda kalarak yeni anne ve babayı desteklemeleri gerekir. Aile büyükleri bazı davranışları iyi niyet olarak değerlendirirler, yeni anne babalar kendi ebeveynleriyle dengeli bir ilişki içinde olmalı. Ebeveynler ev kurallarını iyi belirlemeli ve sınırlarını korumaları gerekir. Küçük çocuklar düzenli olan aile ortamına kolay uyum sağlar. Aile büyüklerinin evindeki kurallarla kendi evindeki kurallar arasındaki farkı iyi bilirler. Çocuğun anne baba dışında aileden güvenilen birisiyle yakın ilişkide olma keyfini yaşamasına fırsat verilmeli.