Güncelleme Tarihi:
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin, günümüz insanının en büyük problemi olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu problemin en çok yaşandığı ve ölümlere neden olduğu dönemin, bebek ve çocukluk dönemi olduğunu belirtiyor.
Bu olumsuzlukların, büyüme, gelişme ve zeka geriliği yanında enfeksiyonlara karşı direnç azlığına yol açtığını vurgulayan Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü'nde görev yapan Ziraat Mühendisi Yelda Köse: "Okul çağındaki çocukların büyük çoğunluğunun kahvaltılarının, miktar ve bileşen bakımından yetersiz olduğunu gözlemliyoruz. Bazı çocuklar da hiç kahvaltı yapmadan okula gidiyorlar. Kahvaltının, güne başlarken gerekli ilk enerji ve protein ihtiyacını karşılayan bir etken olduğu unutulmamalıdır. Bazı yayın organları vasıtasıyla fast food ve benzeri yerlerin cazip seçeneklerle sunulması, insanları olumsuz sona götürmektedir. Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı bu tür beslenmeler, çağın hastalığı aşırı şişmanlığa yol açar." dedi.
Beslenmenin püf noktaları
Ailelere ve eğitim veren kişilere önemli görev düştüğünü belirten Yelda Köse, sütün beslenmedeki öneminin tartışılmayacak derecede büyük olduğunu, A ve B vitaminleri açısından oldukça zenginlik ihtiva ettiğini söyledi.
Beslenmede balığın öneminin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, balığın taze olarak yenilmesini, rejim yapanların da patates, havuç ve bazı tatlı meyveler hariç, sebze ve meyve yemelerini öneriyor.
Türk toplumunda ekmek tüketiminin oldukça fazla olduğunun herkesçe bilindiğini belirten Köse, beyaz ekmek yerine B vitamini açısından zengin, lif değeri yüksek, doyurucu ve tok tutucu özelliği fazla olan esmer kepek ekmeğinin tercih edilmesini istedi.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve baklagillerin de protein, vitamin açısından vazgeçilmez gıdalar olduklarını belirten Köse, günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.