Güncelleme Tarihi:
Çocukluk çağı şişmanlığı olarak isimlendiren ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlığın nedenleri nelerdir?
Çocukluk çağı şişmanlığının nedenleri kısaca:
1- Çevresel (Sağlıksız beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite azlığı)
2- Psikolojik
3- Fizyolojik
4- Genetik
5- Metabolik nedenlerdir.
Özellikle çevresel nedenler çocukluk çağı şişmanlığının %70’inden sorumludur. Çocukluk döneminde görülen şişmanlığın diğer nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Hamilelik Döneminde Beslenme
Anne karnındaki çocuğun ileriki dönemde sağlık durumu annenin beslenme biçimi ile yakından ilişkilidir. Hamileliğinde basit şeker tüketimi yüksek olan bir annenin çocuğunda obeziteye daha çok rastlandığı bilinmektedir.
0-1 Yaş Arası Biçimi Doğrudan Etkiliyor
Bu dönemde yapılan tüm uygulamalar bebeğin yaşam boyu beslenme alışkanlıklarının temeli olacağı için çok önemlidir. İlk 6 ay sadece anne sütü alan çocuklarda şişmanlık daha az görülmektedir. Tombul çocuk sağlıklıdır nedeniyle aşırı beslenen bebeklerde yağ hücre sayısı artmakta şişmanlığa yatkınlık oluşmaktadır. İleriki yıllarda da fazla enerji alımı durumunda şişmanlık kaçınılmaz olmaktadır.
Genetik Faktörler
Anne ve babası şişman olan çocukların şişman olma olasılığı daha fazladır. Ancak bunun sadece genetik olduğunu söylemek yanlıştır. Bireyin beslenme alışkanlıkları ailesinin alışkanlıklarına göre şekillenir. Aşırı yemek yiyen, çok yağlı beslenen bir ailenin çocuğunun da bu besinlerle beslendiği düşünülürse genetik faktörlerin çocukluk şişmanlığında çok fazla etkili olmadığı anlaşılmaktadır.
Fiziksel Aktivitenin Azalması
Alınan enerjinin harcanamaması da şişmanlığın en önemli nedenlerindendir. Oyun alanlarının kısıtlı olması, bilgisayar oyunları nedeniyle aktif oyunların tercih edilmemesi, spor yapmaya çocukların yönlendirilmemesi gibi nedenlerle çocuklar daha az hareket eder hale gelmiştir. Alınan kalorinin harcanandan fazla olması sonucunda da şişmanlık görülmesi doğal bir sonuçtur.
Diyetisyen Aysen Arıcan