Çocuklar neden küfür eder?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar neden küfür eder
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 23:59

Çocuğunuz sizin bile bilmediğiniz bir travma sonrası stres taşıyor olabilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda dil gelişimi, önce duyduklarını biriktirerek yani pasif lügatçesini artırarak başlar. Konuşma için gerekli organlar hazır olduğunda belleklerindeki sözcükleri aktifleştirirler. Hiç bilinmeyen bir sözcük ürettiklerinde bir süre sonra kabul görmediğinden kelimenin gerçek hali ile yer değişir. Anlamlı sözcükler uzun cümlelere doğru zincir kurar.

Çevresinden duyduğu sözcüğü tekrarlıyor olabilir

Her zaman güzel, doğru, akıcı ve temiz bir dil kullanılmaz. Zaman zaman istenmeyen sözcükler bilerek ya da bilmeyerek çocuğun ağzından çıkıverir. Burada ebeveynin çok iyi tahlil yapması gerekiyor. Çocuk onaylanmayan sözcüğün anlamını bilmeden, çevresinden duyduğunu mu tekrarlıyor ya da aile büyüklerinden birini mi taklit ediyor yoksa bilerek, isteyerek karşısındakini aşağılamak, küçümsemek, zorbalık yaparak onu rencide mi etmek istiyor? Bunun kararını verdiğiniz anda işiniz kolaylaşıyor. Eğer çocuk masumca bu sözcüklere eğilim gösteriyorsa; en sık akla gelen, çocuğun yanında daha temiz bir dil kullanılmasına özen göstermek, okulla işbirliğine girmek, arkadaş çevresini tanımak, seyrettiği TV ve bilgisayar programlarında seçici olmak ve buna benzer çözümler olabilir. Çok abartılı tepkiler vermeden, bu tür sözcüklerin onun farklı algılanmasına yol açabileceği için yanlış tanınmasına sebep olabileceği anlatılmalı ve onaylanmadığı hissettirilmelidir.

Haberin Devamı

Küfür ederken öfkeliyse dikkat!

Fakat diğer seçenek bizi daha çok uğraştırabilir. Çocuk küfür ederken adeta öfke kusuyor gibidir. Karşısındakine duygusal şiddet uygulamanın bir yolunu keşfetmiş gibidir. Tabi bu tür davranışların, yine sonradan ve maalesef en yakın çevreden bulaştığı söylenebilir. Çözüm odaklı düşündüğümüzde, kötü örneklere maruz bırakmamak ailenin en önemli görevi olmalıdır. Diyelim ki yine de çocuk davranışında ısrarlı ve gittikçe de kaba söylemlerinin dozunu artırıyor ve ne nasihatleriniz ne de duyarsız kalmak işe yaramıyorsa mutlaka bir uzmandan destek isteyin.

Çocuğunuz sizin bile bilmediğiniz bir travma sonrası stres taşıyor olabilir. Okulda zorbaca davranışlara maruz kalabilir ya da öfke kontrol sorunu vardır ve bununla nasıl başa çıkması gerektiğini bilemeyebilir.

Haberin Devamı

Hayat sorunlarla bizi tanıştırdığında araştırmak ve kendimizi geliştirmek durumunda kalırız. Çocuğumuza bu konuda da destek olmak için onun yanında yer almalı, tıpkı diğer kötü alışkanlıklardan koruduğumuz gibi suçlamadan, asla ceza vermeden bu sorunun da üstesinden gelebileceğinizi ona hissettirin. Herkes bu konuda özen gösterdiğinde eminim ki arkadaş çevresinde gittikçe yaygınlaşan kulağa hoş gelmeyen sözcükler bile pirim yapmayacaktır.

Pedagog Sonnur Kükürt 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!