Güncelleme Tarihi:
Agresif bir çocuğu sakin bir çocuğa dönüştürebilmek kolay bir iş değildir, bir gecede olmaz, çok zaman ve çok sabır gerektirir. Agresif çocuklarla yaşları kaç olursa olsun ilgilenirken yapabileceğiniz şeylerden birkaçı…
Çocuk olalım ya da olmayalım bazı şeyler hepimizi sinirlendirir. Trafik ya da dökülen bir meyve suyu, arada çok fark yoktur. Yalnızca onlar üzüntü ve sıkıntılarını bizim kadar iyi ifade edemeyebilirler. Geciken bir masal anlatımı, geç kalınan bir futbol oyunu, acıktıkları halde önlerine konmayan yemek onları sinirlendirebilir. Çocuklarınızın neye sinirlendiğini bilirseniz ona göre önlem almanız kolaylaşır. Örneğin; bir oyuncak mağazasında istedikleri bir şey için tepinme adetleri varsa, oyuncak mağazasına gitmeden önce bu konuyu ayrıntılı olarak konuşmanız gerekir.
Fiziksel cezadan uzak durun
Çocuklar sizi izler ve her şeyi sizden öğrenirler. Dolayısıyla öfkenizi kontrol etmeyi önce siz bilmelisiniz. Zaten öfkeli olan bir çocuğa bağırmak, ona vurmak doğru yol değildir. Eğer çocuğunuzun sorumluluk sahibi olmasını ve bağırıp çağırmamasını istiyorsanız, önce siz bu şekilde davranmayı bilmelisiniz. Ayrıca unutmayın, 10-12 yaşındaki kız ve erkekler de hala çocukturlar. Üstelik hiçbir çocuk sizi üzmeyi aklından bile geçirmez, öfke nöbetleri geçirdiklerinde amaçları sizi sinirlendirmek değildir.
Öfkesini tanıyın
Bazı insanlar çekingen ya da sakin, diğerleri dışa dönük kişilikler olarak doğarlar. Buna benzer olarak, bazı çocuklar diğerlerine nazaran daha agresiftirler. Siz de önce kendi çocuğunuzu tanımaya çalışın, nasıl bir kişilik olduğunu öğrenin.
Ona model olun
Bu anne baba olmanın belki de en zor kısmıdır. Evinizde kavga çoksa iyi bir model olmanız zordur. Tuhaf şakalar, fıkralar, argo konuşmalar da yanlıştır. Dolayısıyla ev içinde sadece hareketlerinize değil, kullandığınız sözcüklere de dikkat etmek zorundasınız. Çocuklarınız şakaları yanlış yorumlayabilirler. Bir model olarak çocuğunuza doğru davranış kalıplarını öğretmeli, göstermelisiniz. Her türlü durumdan dersler çıkarmasına izin vermelisiniz. Örneğin; komşularınızı eve çağırmalı, arkadaşlarınıza çiçek almalı, huzurevlerini çocuğunuzla ziyaret etmelisiniz, böylelikle çocuğunuz doğru davranışları sizin sayenizde öğrenecektir.
Kendinizi ifade edin
Çocuğunuz sizin her türlü duygunuzu görebilmelidir. Sadece nazik taraflarınızı ona göstermeniz yetmez. Üzüldüğünüzde, canınız sıkıldığında bunu ondan saklamayın. Çocuğunuz sizin de sadece bir insan olduğunuzun farkında olmalı.
İyi davranışlarını ödüllendirin
Bazı aileler ödül sistemini rüşvet gibi görebilirler. Bunun da bir sınırı var. Ödül sistemi, özellikle büyük çocuklarda çok iyi işler. Örneğin; çocuğunuz hiç bağırıp çağırmadan bir alışverişi sona erdirdiyse, eve dönmeden önce onu parka götürebilirsiniz. Ödül sisteminde ödülün ne olacağını, ne yaparsa bu ödüle kavuşacağını çocuğa önceden bildirmek büyük önem taşır. Eğer alışveriş dilediğiniz gibi geçtiyse onu ertesi gün parka götüreceğinizi sakın söylemeyin, çok geç kalmış olursunuz. Ödülün hemen verilmesi gerekir. Ayrıca kendisinden beklenen şeyi gerçekleştirmediği halde ödülü yine de veriyorsanız bu da yanlıştır. Oyuncak iyi bir ödül değildir, sürekli oyuncak isteyen bir çocukla baş etmek zordur. Aslında en iyi ödül onunla gurur duyduğunuzu söylemenizdir.
Sakin olun
Agresif davranışlarını sürdürdüğünde odasına gönderin. Gitmiyorsa, siz kendi odanıza gidin.
Profesyonel yardım alın
Bütün yaptıklarınıza karşın hala agresif olmayı sürdürüyorsa profesyonel yardım alın.