Güncelleme Tarihi:
Çocuğun kendini tanıması, kişiliğini kazanması ve uyum sağlayabilmesinde ailenin çok büyük bir etkisi vardır. Çocuğun ruh sağlığını belirleyen en temel etkenlerden biri, kötü alışkanlıklar edinip edinmemesidir. Bunların en sık görüleni ise sigaradır. Hatalı anne baba tutumu, aşırı esnek ya da katı aileler ve bozuk aile yapısı sağlıksız bir gelişimin, uyum problemlerinin kaynağı olabilir. Esnek ailede anne baba çocuğa çok şey vererek, çocuğun kendi yeteneklerinin, becerilerinin sınırını görmesini engeller. Katı aile tutumlarında ise aile çok az şey vererek ona gerekli desteği sağlamaz ve uygunsuz davranış örüntülerinin gelişimine neden olur.
Günümüzde sigara içme yaşı 10’lu yaşlara kadar düşmüştür. Özellikle ön ergenlik dönemine denk gelen bu yaş dönemi, duyguların en yoğun yaşandığı, çatışmaların olduğu, aidiyetlik hissinin sorgulandığı evredir. Aile içi iletişim problemleri olduğunda, çocuk kendini aile içinde yararsız, yetersiz hissettiğinde ve aileye ait hissetmediğinde kolay ait olabileceği başka gruplar arar. Bulduğu grupların ortak özelliği, aile problemi yaşamaları olabilmektedir. O gruba ait olmak çoğu zaman o gruptakiler gibi düşünüp davranmak olduğundan sigara alışkanlıkları ortaya çıkabilir. Sigara, ergenlerde kimi zaman bir merak, kimi zaman bir tepki, kimi zaman da büyüdüğünü ispat etmek anlamına gelebilir.
Gençlerin sigaraya başlamalarında bir başka neden de sigara kullanımının otoriteye başkaldırı sembolü olarak algılanmasıdır. Yapılan araştırmalarda anne babalarını otoriter olarak algılayan gençlerin, demokrat olarak algılayanlara göre daha çok sigara tükettikleri, sigaraya başladıkları öğrenilmiştir. Baskı altında büyüyen çocuk, başkalarının etkisinde kolay kalır. Anne babanın aşırı korumasında ise çocuk bağlanma ve öz güven problemi yaşar. Sigaraya yönelim çoktur. Öz güvenin kişileri kötü alışkanlıklardan koruyucu etkisi vardır.
Psikolog, Aile Danışmanı ve EMDR Terapisti
Pınar Ersöz Tezer