Güncelleme Tarihi:
1- Yemeklerinizi ailece mi yersiniz?
a) Evet
b) Hayır
2- Öğünleriniz düzenli mi?
a) Evet
b) Hayır
3- Dört temel besin grubundan dengeli ve çeşitli yiyeceklerden oluşan menüler hazırlar mısınız?
a) Evet
b) Hayır
4- Yemek zamanlarını eğlenceli yapmak için çaba gösteriyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
5- Ara öğünleri günlük beslenme programına dahil ediyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
6- Çocuğunuzu yemekle ödüllendiriyor veya cezalandırıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
7- Çocuğunuz kahvaltı yapıyor mu?
a) Evet
b) Hayır
8- Yemeği mutfakta veya yemek masasında televizyon seyretmeden mi yiyorsunuz?
a) Evet
b) Hayır
9- Beslenme bilgi düzeyinizi yeterli buluyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
10- Ailece düzenli olarak fiziksel aktivite yapıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
Sorulara verilen evet yanıtı 1 puan, hayır yanıtı 0 puandır.
Değerlendirme
4 puan ve altı: Zayıf
Yanıtlarınız 4 puanın altında ise öncelikle mutfağınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanız gerekiyor. Unutmayın, bugün yedikleriniz ileride nasıl besleneceğinizi de belirliyor. Çocuklarınız için de geçerli bir öngörü bu. Çocuklarınızın sağlıklı gelişimini sağlamak ve okul performanslarını artırmak için ailece sağlıklı beslenmeniz şart. Ana öğünlerde en az 3-4, ara öğünlerde 2 değişik besin grubundan yiyecek bulundurarak besin çeşitliliği sağlayın. Beslenme saatlerini düzene sokun. Sevdiği, sevmediği besinler diye ayrım yapmadan, belli bir düzende besinleri sunun. Onunla oyun oynayın, nitelikli zaman geçirin. Ödül-ceza aracı olarak yiyecekleri kullanmayın.
5–7 puan: Orta
Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesine özen göstermeye gayret ediyorsunuz. Onun uzun soluklu, tüm yaşamını etkileyecek beslenme tutum ve davranışları geliştirmesi için öncelikle siz tutarlı olun. “Hiçbir şey yemiyor” şeklinde endişe duymayın, çocuğun günlük beslenmesinde tükettiği besinlerle yetinin, başkalarının yedikleri ile kıyaslama yapmayın. Kıyaslamalarınız çocuğunuzun iştahında isteksizlik ve dalgalanmalara yol açabilir. Çocuğunuzda iştah ve yeme sorunu gözlüyorsanız yeme davranışlarını kaydedin.
8–10 puan: İyi
Tebrikler iyi yoldasınız. Çocuğunuzun daha da sağlıklı beslenebilmesi için alışverişlerinizde doğal ürünlere öncelik verin. Kendi yaptığınız kekleri, sandviçleri, kurabiyeleri, pastaları çocuğunuza bir bardak süt veya ayranla yedirin. Beslenme çantalarına hazır aldığınız pasta, kek, şekerleme, gofret ve çikolatayı koymayın. Bu ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun. Kolalı, gazlı içecekler yerine süt veya ayran içirin. Tatlı yerine meyve yedirin. Sütlü tatlıları kendiniz yapın.
Diyetisyen Selma Önelge