Çocuğunuzun beslenmesini çeşitlendirin

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun beslenmesini çeşitlendirin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 09:00

Beslenme davranışını değiştirmek imkansız değil!

Haberin Devamı

Çocuklarda gerek iştahsızlık, gerekse besini reddetme ya da seçici davranma gibi yeme sorunları, büyük ölçüde psikolojik nedenlerle ortaya çıkar çünkü beslenme, çocuk ve ailesi arasındaki duygu alışverişini belirtmenin en iyi yoludur.

Eğer çocuğunuz yemeği reddediyorsa bu, size karşı kullandığı güçlü bir silahtır. Çocuğunuzla aranızda yaşanan “yemek yeme-yememe” sorununun devam etmesi, çocuğunuzda duygu, durum bozukluğuna kadar varan sorunlara neden olur. Yemek saatlerinde kabuslar yaşayarak, çocuğunuzla bir tür savaşa girersiniz. Genellikle de savaşı çocuğunuz kazanır.

Çocuğunuzun beslenmesini çeşitlendirin

ÇOCUĞUNUZU YEMEYE ZORLAMAYIN

Yeme sorunu olan çocuğunuzu, hassasiyetle izlemelisiniz. Ağırlık ve boy persentilleri varsa öncelikle bunları karşılaştırarak, ölçümlerinin 3. persentilin altına düşmesi halinde, büyüme-gelişme geriliği açısından çocuğunuzun incelenmesi gerekir.
Geçici olarak bir yiyeceğe düşkünlük veya herhangi bir yemeği reddetme, okul öncesi dönemindeki çocuklarda görülen yaygın bir sorundur. Normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilen bu durum, çocuğunuzun bağımsızlığının bir ifadesidir. Eğer çocuğunuz yemek yemeği reddediyorsa, bu konuda onu zorlamanız doğru olmaz hatta durumu daha da kötüleştirir. Ancak reddettiği besini bir süre sonra tekrar denemesi gerektiğini çocuğunuza belirtin.

[fotogaleri=829] 

Haberin Devamı

BESLENME DAVRANIŞINI DEĞİŞTİRMEK İMKANSIZ DEĞİL

  • Öncelikle çocuğunuzun severek yediği yemekleri tespit edin. Bunun için, çocuğunuzun 3 günlük ayrıntılı beslenme günlüğünü yazmaya başlamanız gerekir.
  • Süt, meyve suyu, su, kola, çay gibi içecekleri çocuğunuz ne kadar tüketiyor, bunları kaydedin.
  • Pek çok çocuk içmeyi, yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyar. Çocuğunuzun yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımını sınırlandırın.
  • Çocuğunuz, sıvı besinleri hala biberon ile içiyorsa, biberonu bardakla değiştirmeye çalışın. Böylece çocuğunuzun sıvı alımı kendiliğinden azalır.
  • Sütü fazla miktarda tüketen çocuklarda iştahsızlık dışında anemi ve kabızlık gibi sorunlar da görülebilir. Günde 2 su bardağı süt çocuğunuz için yeterli olacaktır.
  • Birçok anne-baba çocuklarının ağırlık kazancı ve besin gereksinimleri konusunda gerçekçi olmayan beklentiler içindedir. Çocuklar doğumdan 1 yaşına kadarki süre içinde 6 kg, 2. 3. ve 4. yıllarda ise ortalama 2 kg/yıl şeklinde kilo almalıdır. Bu nedenle, hızlı gelişmeyi izleyen bebeklik döneminden sonra, çocuğunuzun kilosunda büyük bir değişiklik olmayacağını unutmayın.

BESLENME ÇANTASI İÇİN ÖRNEK MENÜ (TIKLAYIN)

 
Çocuğunuzun beslenmesini çeşitlendirin
 

BESİNLERİ ÇEŞİTLENDİRİN

Çocuğunuzun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alarak ona farklı çeşitte besinler sunun. Siz her gün aynı yemeği yer misiniz? Çocuklar için de bu böyledir. Ayrıca, yemek porsiyonlarını sizin ölçünüze göre değil, çocuğunuzun gereksinimine göre ayarlamalısınız. Bir öğünde verdiğiniz besini reddettiyse, tamamen farklı bir besin deneyin. Onu da reddediyorsa, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin vermeden bekleyin. Ara öğünlerin küçük porsiyonlar şeklinde olmasına dikkat edin. Aksi halde çocuğunuz bir sonraki ana öğünü yemeyi reddedebilir.

Çocuğunuza herhangi bir nedenle ödül olarak şeker ve tatlı türü besinleri vermeyin. Besinleri ödül-ceza aracı olarak kullanırsanız bu, çocuğunuzun size kullanacağı silahları güçlendirecektir. Yiyecekleri çocuğunuzun kolay yiyebileceği türden hazırlayın.

Haberin Devamı

[video=hurriyetaile_video/nilaytopcam1.flv]

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!